İptidailerde kullanılan coğrafya kitaplarının incelenmesine bir örnek : küçüklere coğrafya hikayeleri - Cüömert, Gazi (My University, 2014)
İptidailerde Kullanılan Coğrafya Kitaplarının İncelenmesine Bir Örnek: Küçüklere Coğrafya Hikayeleri Uzun yıllar boyunca devam eden disiplinlerin varlığı düşünüldüğünde sosyal bilgilerin ülkemizde çok daha yeni bir alan olduğu hatırlanacaktır. Fakat ülkemizde tarih ve coğrafya eğitimi cumhuriyet öncesi dönemde iptidaiden darülfünun seviyesine kadar çoktan başlamış bulunmaktaydı. Özellikle ilk batılılaşma çalışmalarıyla da çeviri eserler Osmanlı döneminde okutulmuştu. Zaman içinde 2. Meşrutiyet dönemine gelindiğinde, cumhuriyetimizin de temellerinin uzandığı bu yıllarda, ülkemizin batı standartlarında ilk kitapları yazılmaya başlanmıştı. Zira meşrutiyetin ilan edilmesi ile birlikte gelen özgürlükçü havanın okullara yansıması da gecikmemişti. Buhranlı geçen uzun savaşlara rağmen yeni okullar açılabiliyor ve buralarda öğretmen olacaklara modern eğitimleri nasıl gerçekleştireceklerinin teknikleri öğretilmeye çalışılıyordu. Bu bağlamda o dönemde ve cumhuriyetin ilk yıllarında ismi çokça zikredilmiş Saffet Geylangil bir coğrafya öğretmeni olarak çalışmalar yürütüyor ve iptidai çocuklarına zahmetsiz şekilde coğrafyayı öğretmek için modern teknikler deniyordu. Bu gayelerle kaleme aldığı Küçüklere Coğrafya Hikayeleri kitabı hem 1916 yılında hem de 1923 yılında basılmıştı. Günümüzde de yapılandırmacı dediğimiz yaklaşıma son derece yakın olan bu kitap üzerinde durulması gereken ve belki bundan sonraki alan çalışmalarına da ışık tutacak özellikte gözükmektedir. Bu düşüncelerden hareketle çalışmada doküman analizi metodu kullanılarak, yazarın ilkokul ikinci sınıf öğrencileri için kaleme almış olduğu bu iki kitabı çeşitli açılardan karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. rafya, Meşrutiyet, Saffet Geylangil

Geography Books Used In Elementary School To Examine A Sample: Geography Stories For Small For many years, considering the continued existence of the discipline of social studies is a field in which our country will be remembered much more. But our history and geography education in the period before the republic turned into and from Iptidaiye has already begun, there were up to the level. In particular, the translation works on the first westernization study had taught the Ottoman era. When it comes to the 2nd Constitutional Monarchy period in time, the foundation of our republic in extending this year, the first books written in our country had begun to western standards. Because the declaration of legitimacy that comes with the freedom of the air, the school had a delay in the reflection. Despite the long war of crisis can be opened new schools and teachers would happen around here how modern training techniques taught in an attempt to. In this context, in that period and during the first years of the republic, the name has been mentioned a lot Geylangil Saffet as a geography teacher is conducting studies and geography primitive effortless way to teach the children were called modern techniques. With this aim penned into small regions and Stories book was published in 1916, both in 1923. Today, we constructivist approach also need to focus on the book, which is extremely close, and perhaps shed light on the following areas on the property seems to work. In the light of this idea in the study using the method of document analysis, the author penned for elementary school students have used these two books are discussed from various angles in comparison. Geography, Monarchy, Saffet Geylangil
Keywords: Coğrafya Kitapları; Eğitim ve Öğretim (ilk); Sosyal Bilgiler; Türkiye