Beş-Altı yaş çocukların kelime dağarcığı gelişimine ana dil eğitim programının etkisi - Yurtsever, Müge (My University, 2002)
Beş-altı yaş çocukların kelime dağarcığı gelişimine yönelik ana dil eğitim programının etkililiğinin incelenmesi konulu bu araştırma, okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden beş-altı yaş grubu çocukların kelime dağarcığı gelişimini desteklemek amacıyla sistemli olarak hazırlanmış ana dil eğitim programının, çocukların kelime dağarcığı gelişimindeki etkililiğini ortaya koymak amacı ile planlanmıştır. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu deneme modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, İstanbul ili ilçe merkezlerindeki, tüm resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaş grubu çocuklardır. Araştırmanın örneklemi, İstanbul ili Kadıköy ilçesi Faik Reşit Unat İlköğretim Okulu Anasınıflarına devam eden 32 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmaya veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Kelime Dağarcığı Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin eşdeğerlik katsayısı ,987, Spearman Brown ve Guttman Split-Half iç tutarlılık katsayıları ,8053 ve ,8042, Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı ise ,8988'dir. Ölçekte toplam 98 madde bulunmaktadır. Araştırma kapsamında hazırlanan Beş-Altı Yaş Çocukların Kelime Dağarcığı Gelişimine Yönelik Ana Dil Eğitim hafta boyunca her gün, günde ortalama 30-40 dakika kadar süren etkinliklerden oluşmaktadır. Programda, belirlenen amaç, hedef ve hedef davranışlar çerçevesinde, kazandırılmak istenilen kelimeler haftalık programlar şeklinde belirlenmiş ve günlük etkinlikler halinde planlanmıştır. Araştırma bulgularına göre; örneklemde yer alan 5-6 yaş çocukların kelime dağarcığı gelişimine, uygulanan ana dil eğitim programının olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Kelime Dağarcığı Gelişimine Yönelik Hazırlanan Ana Dil Eğitim ocukların kelime dağarcığı gelişiminde etkilidir.
Keywords: Çocuk Gelişimi; Dil Eğitimi, Çocuklarda; Eğitim; İlk öğretim; İlk öğretimin düzeyleri