Positive entrepreneurship : a multi-level investigation of the entrepreneurs’ well-being - Çetinkaya, Neslihan (My University, 2022)
Alanyazında girişimci esenliğini anlamaya yönelik sınırlı çalışmalar göz önüne alındığında, bu kapsamında, farklı nitel araştırma stratejisine sahip iki çalışma (, tematik analiz ve gömülü teori) gerçekleştirilmiştir. İlk çalışmada amaç, “bir girişimcinin esenlik seviyesinin yüksek düzeyde olması için ne tür kaynaklara ihtiyacı olduğunu” anlamak ve “bir girişimcinin esenlik seviyesinin olası sonuçları ne olabilir?” sorusunu cevaplamak olmuştur. Girişimci esenliği kavramını daha da detaylandırmak için, Türkiye’de teknoloji alanında faaliyet gösteren 13 evli, fırsat-odaklı erkek girişimci ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler üzerinde gerçekleştirilen tematik analiz metodolojisine dayanan analizler neticesinde, esenlik düzeylerinin yüksek olması için ihtiyaç duydukları kaynaklar (bireysel faktörler, aile hayatı, girişimcilik başarısı, network, ekip ve yatırım) ve esenlik düzeylerinin etkili olduğu beş alan (bireysel, aile, toplum, çalışanlar ve iş) ortaya çıkmıştır. İkinci çalışmada hem bir kaynak hem de bir sonuç olarak ortaya çıkan aile hayatını detaylı bir şekilde araştırmak için aynı kriterlere sahip 10 kişiden oluşan yeni bir girişimci grubu ve eşleri ile gömülü teori yaklaşımına paralel yoğun görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu 20 görüşme üzerinde gerçekleştirilen gömülü teori analizine dayanarak, aile dinamikleri için kavramsal bir model çizilmiştir. Kısıtlılıklarına rağmen, bu tez, girişimci literatürüne önemli ölçüde katkıda bulunmakta ve daha fazla araştırma yapılmasına zemin hazırlamaktadır.

Given the limited studies in the literature to understand entrepreneurial well-being, in this study, two studies with the different qualitative strategies of inquiries (i.e., thematic analysis and grounded theory) were carried out. The first study aimed to understand “what kind of resources does an entrepreneur need to experience a high level of well-being?” and “what would be the possible consequences of an entrepreneur’s well-being?” To further elaborate on the entrepreneurial well-being concept, in-depth interviews were conducted with 13 male, married, and opportunity-driven entrepreneurs operating technology enterprises in Turkey. Based on the thematic analysis of the interviews, resources for their well-being (i.e., individual factors, family life, entrepreneurial success, network, the team, and investment) and five areas on which their well-being is impactful (i.e., individual, family, societal, employees, and business) have emerged. In the second study, 10 interviews with a new group of entrepreneurs meeting the same criteria and their wives were conducted to explore entrepreneurs’ family lives. Based on the grounded theory approach, analyses were carried out on these 20 interviews, and a substantive conceptual model of family dynamics was drawn. Despite its limitations, this study significantly contributes to entrepreneurship literature and paves the way for further research.
Keywords: aile sistemi; Business; Entrepreneurship; family system; Girişimci esenliği; Girişimcilik; gömülü teori Entrepreneurial well-being; grounded theory; İşletme; positive entrepreneurship; pozitif girişimcilik; tematik analiz; thematic analysis