A mathematics teacher's professional morality and the vision of quality mathematics instruction : a single case study - Fazlı, Emine (My University, 2025)
Bir matematik öğretmeninin mesleki ahlakı ve nitelikli matematik öğretimi vizyonu : tekil bir vaka çalışması Bu çalışma, öğretmen ahlakının matematik öğretiminin niteliğindeki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yaklaşımlarından tekil bir vaka çalışması deseni benimsenmiştir.. Katılımcı, İstanbul’da bir devlet lisesinde iki yıldır öğretmenlik yapan, 26 yaşında bir kadın matematik öğretmenidir. Katılımcı, bir ila beş yıl arası deneyime sahip yeni öğretmenler arasından amaçlı örnekleme yoluyla seçilmiştir. Veriler, 2023–2024 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde sınıf gözlemleri ve görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Veri seti, 25 saatlik sınıf gözlemi ve toplamda yaklaşık yedi buçuk saat süren 15 görüşmeden oluşmaktadır. İlk görüşme yarı yapılandırılmış, diğerleri ise gözlemler doğrultusunda yapılandırılmamış olarak gerçekleştirilmiştir. Tüm görüşmeler ses kaydına alınmış ve tamamen yazıya aktarılmıştır. Veriler, indirgeme, yataylama, dokusal ve yapısal betimleme gibi süreçleri içeren transandantal fenomenolojik yaklaşımıyla analiz edilmiştir. Önemli ifadeler anlam birimlerine ayrılmış, ardından alt temalar ve ana temalar altında düzenlenerek öğretmen ahlakının öğretim niteliğini nasıl şekillendirdiği ortaya konmuştur. Analiz sonucunda yedi ana tema, 23 alt tema ve 90 anlam birimi ortaya çıkmıştır: pedagojik engeller, mesleki olması gereken benlik, mesleki ideal benlik, ahlaki eşik, ahlakın seçici olarak askıya alınması, ahlaki güç duygusu ve değişim ve belirsizlik. Bunlar arasında pedagojik engeller, bağlamsal tema olarak ortaya çıkmış ve tüm süreçler bu bağlamda şekillenmiştir. Öğretmenin mesleki benlik kavrayışı hem yükümlülüklerini hem de arzularını yansıtmaktadır. Sınırlar, gerekçelendirmeler ve içsel gücü içeren ahlaki çerçevesi, öğretimsel kararlarını nasıl anlamlandırdığını ve müzakere ettiğini ortaya koymuştur. Değişim ve belirsizlik teması, zaman içinde öğretim yaklaşımının evrilen doğasını yansıtmıştır. Bu çalışma, bağlamsal zorluklar ve mesleki kimlik tarafından şekillenen öğretmen ahlakının, matematik öğretiminin niteliğinde önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Öğretmenliğin ahlaki boyutlarının, ulusal düzeyde belirlenmiş olan Matematik Öğretmeni Alan Yeterliklerine açıkça dahil edilmesi önerilmektedir.

A mathematics teacher's professional morality and the vision of quality mathematics instruction : a single case study This study aims to examine the role of teacher morality in the quality of mathematics instruction. A single case study design was adopted as part of a qualitative research approach. The participant was a 26-year-old female mathematics teacher who had been teaching at a public high school in Istanbul for two years. She was selected purposively from among novice teachers with one to five years of experience. Data were collected in the second semester of the 2023–2024 academic year through classroom observations and interviews. The dataset included 25 hours of classroom observations and 15 interviews, totaling approximately seven and a half hours. The first interview was semi-structured, while the others were unstructured and guided by observations. All interviews were audio-recorded and fully transcribed. The data were analyzed using a transcendental phenomenological approach involving processes such as reduction, horizontalization, and the development of textural and structural descriptions. Key expressions were grouped into meaning units and then organized into subthemes and overarching themes to uncover how teacher morality shaped instructional quality. The analysis revealed seven major themes, 23 subthemes, and 90 meaning units: pedagogical barriers, professional ought-to-self, professional ideal self, moral threshold, selective suspension of morality, sense of moral strength, and change and uncertainty. Among these, pedagogical barriers emerged as the contextual theme, within which all processes unfolded. The teacher’s professional self-concept reflected both her obligations and aspirations. Her moral framework, which included boundaries, justifications, and inner strength, revealed how she made sense of and negotiated instructional decisions. The theme of change and uncertainty reflected the evolving nature of her teaching practices over time. The study concludes that teacher morality—shaped by contextual challenges and professional identity—plays a significant role in the quality of mathematics instruction. It is recommended that the moral aspects of teaching be incorporated explicitly into the Mathematics Teacher Field Competencies defined at the national level.
Bir matematik öğretmeninin mesleki ahlakı ve nitelikli matematik öğretimi vizyonu : tekil bir vaka çalışması
Keywords: ahlaki çerçeve; Matematik; Matematik öğretmenleri; Mathematics; Mathematics teachers; mesleki benlik; moral framework; nitelikli matematik öğretimi; nitelikli matematik öğretimi vizyonu; Öğrenim ve öğretim; pedagogical barriers Mesleki ahlak; pedagojik engeller; Professional morality; professional self; quality mathematics instruction; Study and teaching; the vision of quality mathematics instruction; Training of; Yetiştirilmesi