Geçmişten günümüze TRT dizi filmlerinin yayın hayatına yansıması ve 2020-2022 arası örnekler - OKUMUŞ, MUHAMMED SAMİ (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de kamu yayıncılığı faaliyetlerini yürüten Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu’nun (TRT) 2020-2022 arasında yayınladığı televizyon dizilerini ayrıntılı biçimde ele almaktır. Bu bağlamda 2020-2022 arasında TRT’de yayınlanan dizi filmlerin belirlenmesi ve önceki yıllarda yayınlanan dizi projelerinin türleriyle alakalı mevcut benzerliklerin ve farklılıkların ortaya koyulması planlanmaktadır. Bu yazı, TRT’de son iki yılda yayınlanan dizi isimlerinin ve tüm detaylarının yer alacağı bilgi tablosu sayesinde projelerin kronolojik sırayla incelenmesini ve değerlendirilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlanan dizilerin sayıları, türleri, bölüm sayıları, süreleri, ilk ve son yayın tarihleri ve hangi sezonda yayınlandıkları bilgileri de söz konusu tabloda yer almaktadır. Çalışma kapsamında TRT’de 2020’de dokuz, 2021’de sekiz TV dizisinin yayınlandığı belirlenmiş, bu dizi sayılarına ek olarak, önceki çalışmalardan elde edilen bilgiler ışığında 2010 yılı itibariyle TRT’de yayınlanan dizi film türleriyle ilgili karşılaştırmalar da yapılmıştır. Bu sonuçlara göre 2010-2022 yılları arasında TRT’de toplam doksan dizi film yayınlanmış; bunların elli tanesi \"aile\" türünde, yirmi üç tanesi de \"tarih\" türünde olduğu saptanmıştır. Yine veriler ışığında TRT’de aile ve tarih konularını merkeze alan dizi film yapımlarının, tüm dizi film yayınlarına referansla toplamda %81 oranında ekranda yer aldığı tespit edilmiştir. Kamu yayıncısı misyonuyla yayınlarını sürdüren TRT’nin, geçmişten günümüze izlediği yol ve politikalar ile değişen idari yapıları hakkında da kapsamlı bilgilere yer verilmektedir.

This study aims to discuss in detail the television series broadcast between 2020-2022 by the Turkish Radio-Television Corporation (TRT), which carries out public broadcasting activities in Turkey. In this context, it is planned to determine the TV series broadcast on TRT between 2020-2022 and to reveal the existing similarities and differences related to the types of TV series projects promoted in previous years. This article has been prepared to ensure that the projects are examined and evaluated in chronological order, thanks to the information table that will include the names of the TV series and all their details, which have been broadcast on TRT in the last two years. The numbers, types, number of episodes, duration, first and last broadcast dates, and the season they were broadcast are also included in the table. The study also includes extensive information about the path and policies followed from the past to the present and the changing administrative structures of TRT, which continues its broadcasts as an official state channel with the mission of a public broadcaster.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC)