Fazla çalışma ve ücrete dâhil edilmesi - Çetinkaya, Seda (My University, 2021)
Çalışma hayatının en önemli belirleyici unsurlarının başında iş sözleşmesi ve çalışma süreleri gelmektedir. Çalışma şekli ve buna bağlı olarak çalışma süreleri zaman içerisinde teknoloji ve sanayi alanındaki değişimler karşısında sürekli bir gelişim içerisindedir. Neredeyse her sektörde fazla çalışma yapılması bu alanda istihdam edilen işçilerin sağlık ve sosyal hayatlarını da önemli ölçüde etkilemektedir. Gelişen ve değişen dünya düzeninde, şirket karlılık seviyesini artırmak ve rekabete ayak uydurabilmek için işyerlerinin bir kısmında işçilerin fazla çalışmaları yolu seçilmektedir. Bu şekilde işçi sayısının artırılması yerine mevcut işçilerin çalışma sürelerinin uzatılması, ara dinlenme sürelerinin kısaltılması, hafta tatili, resmi tatil günlerinde çalışma yapılması yöntemleri de sıkça tercih edilmektedir. Bu çalışmada fazla çalışmaya esas alınan çalışma süreleri 4857 Sayılı İş Kanunu ve hizmet sözleşmelerini düzenleyen diğer kanunlar çerçevesinde incelenerek, fazla çalışma karşılığı ödenmesi gereken ücretler ve izinlere ilişkin teorik ve uygulama açısından inceleme yapılmıştır. Yüksek ücretler karşılığında fazla çalışma sürelerinin aylık ücrete dahil edilmesine ilişkin düzenlenen sözleşmelerin yasal mevzuata uygunluğu ile farklı türde çalışmaların mevzuatta gerektiği şekilde ayrıntılı düzenlenmesi mümkün olmadığı için genel olarak yargı kararları ile düzenlenen bu alanda, verilen güncel içtihatlara da çalışmada yer verilmiştir. Deniz İş Hukuku ile Basın İş Hukukunun da özellikleri itibariyle İş Kanunu’ndan ayrılması nedeniyle bu alandaki çalışma sürelerine ilişkin olarak da güncel kararlar ışığında açıklamalar yapılmıştır. Çalışma içerisinde her bir başlık altında o konuya dair uygulamada bu alanı şekillendiren mahkeme kararlarına da yer verilmiştir.

One of the most important determinants of working life is the employment contract and working periods. Accordingly, the working hours are in a continuous development in the face of changes in technology and industry over time. Overtime work in almost every sector also significantly affects the health and social lives of workers employed in this field. In the developing and changing world order, workers choose to work overtime in some of the workplaces in order to increase the profitability of the company and keep up with the competition. In this way, instead of increasing the number of workers, the methods of extending the working hours of the existing workers, shortening the rest periods, working on week holidays and public holidays are also frequently preferred. In this study, working hours based on overtime work were examined within the framework of the Labor Law No. 4857 and other laws regulating service contracts, and a theoretical and practical examination was made regarding the wages and leave to be paid in return for overtime work. Since it is not possible to regulate the different types of work in detail in the legislation, the compliance of the agreements with the legal legislation regarding the inclusion of overtime hours in return for high wages in the monthly wage, and the current case-laws given in this field, which is generally regulated by judicial decisions, are also included in the study. Since the Maritime Labor Law and the Press Labor Law are separated from the Labor Law in terms of their characteristics, explanations have been made regarding the working hours in this field in the light of current decisions. In the study, under each heading, court decisions that shape this field in practice on that subject are also included.
Keywords: Ara Dinlenme Süreleri; Compensation Working; Çalışma ekonomisi; Çalışma Süreleri; Fazla Çalışma; Fazla Çalışma Karşılığı Serbest Zaman Working Times in Labor Law; Fazla Çalışmanın Ücrete Dâhil Edilmesi; İncluding The Wage; Labor economics; Overtime Working