Bireysel yatırımcılar açısından finansal yatırım alternatifleri ve risk getiri dengeleri - Tekinalp, Meltem (My University, 2003)
Bireyler sahip oldukları tasarrufları değerlendirmek ve bu tasarruflarından getiri elde etmek istemektedirler. Bireylerin gelir elde etmek istemeleri yatırım araçlarının önemini artırmıştır. Bu tezde yatırım araçları, riskleri ve getirleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Tezin ilk bölümünde, yatırım kavramı anlatılmıştır. Bölümde finansal piyasalar ve yatırım araçları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde genel olarak risk kavramına ve risk türleri anlatılmıştır. Sistematik ve sistematik olmayan risk ve bu risklerin kaynakları incelenmiştir. Bölümde ayrca, sistematik riskin ölçülmesinde kullanılan modellerden biri olan Finansal Varlık Fiyatlama Modeli izah edilmiştir. Üçüncü bölümde ise öncelikle 2001 ve 2002 yıllarında Türkiye ekonomisindeki meydana gelen gelişmeler yeralmaktadır. Ekonomideki gelişmeler yedi ana başlık altında incelenmiştir. Bölümde, seçilen beş yatırım aracının bu süre içerisinde yatırımcılara sağladığı getirileri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Individuals want to gain return from their savings, and this increase the importance of investment instruments. The relationship between investment instrumnets, their risks and returns are researched in this thesis. The concept of investment is defined in the first section of the thesis. In this section it has been taken in to consideration financial markets and investment instruments. The concept of risk and the types of risk are defined in the second section. The types of systematic and non-systematic risks are researched. Also, Capital Asset Pricing Model which is one of the model used to measure the systematic risk is explained in this secton. The economic developments in Turkey’s economy between the years of 2001 - 2002 is defined in the third section. The economic developments are defined in seven parts. In this section, the returns of the five selected investment instrument during this period are researched comparitevly.
Keywords: Ekonomi; Finansal Yatırımları; Finansman ekonomisi; Yatırım