The impact of IFRS 16 on earnings management - Kelten, Göksal Selahatdin (My University, 2024)
Önemli bir finansal ölçüt olarak kazançlar, yalnızca optimum kaynak tahsisine rehberlik etmekle kalmaz, aynı zamanda bir şirketin tüm paydaşları için de önem taşır. Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri tarafından yönlendirilen muhasebe, çeşitli karar alma süreçlerinde yönetimsel takdir yetkisine izin verir. Bu takdir yetkisi muhasebe yöntemlerinin, operasyonel stratejilerin, yatırım kararlarının ve tahmin uygulamalarının seçimini kapsar. Bu tür bir serbestlik genellikle, yöneticilerin arzu edilen sonuçlara ulaşmak için yasal sınırlar dahilinde muhasebe tercihlerinden yararlandığı kazanç yönetimine yol açar. Öte yandan, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının benimsenmesi, raporlama kalitesini artırmayı ve mali tabloların karşılaştırılabilirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda düzenli olarak yeni standartlar yayınlanmakta veya mevcut standartlar güncellenmektedir. En son güncellenen standartlardan biri kiralamalarla ilgilidir. 2016 yılında yayınlanan IFRS 16 kiralamalar standardı ile kiracıların faaliyet kiralamalarını dipnotlarda, finansal kiralamalarını ise bilançoda raporlamaları ortadan kalkmıştır. Böylece, tüm kiralama sözleşmelerinin bilançoya dahil edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu durum, şirketlerin kazançlarını kiralama yoluyla yönetmesini engellemiştir. Ancak IFRS 16’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte yüksek faaliyet kiralaması yapan şirketlerin karlılık oranlarında ciddi düşüşler yaşanmıştır. Her ne kadar UFRS 16 kiralamaların muhasebeleştirilmesindeki seçenekleri ortadan kaldırsa da yöneticilerin diğer standartların izin verdiği çerçevede hala bazı takdir yetkileri vardır. Bu da yasal çerçevede hala bazı kazanç yönetimi fırsatları yaratmaktadır. Bu tez, IFRS 16’nın yürürlüğe girmesinin ihtiyari tahakkukları etkileyip etkilemediğini ortaya koymaya çalışmaktadır. IFRS 16’nın Borsa İstanbul’daki kazanç yönetimi üzerindeki etkisi gerçek verilerle analiz edilmektedir. Yöntem olarak panel regresyonu ve kantil panel regresyonu kullanılmıştır. Sonuçlar, IFRS 16’nın uygulanmasının Borsa İstanbul’daki kazanç yönetimi üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Earnings, as a key financial metric, not only guide optimal resource allocation but also hold significance for all stakeholders involved in a business. Accounting guided by generally accepted accounting principles allows managerial discretion in various decision-making processes. This discretion covers the selection of accounting methods, operational strategies, investment decisions, and forecasting practices. Such freedom often leads to earnings management, where managers make accounting choices within legal limits to achieve desired results. On the other hand, the adoption of International Financial Reporting Standards aims to enhance the quality of reporting and improve the comparability of financial statements. New standards are published, or existing standards are updated regularly for this purpose. One of the most recently updated standards is related to leases. With IFRS 16 leases published in 2016, the requirement for lessees to report operating leases in footnotes and financial leases in the balance sheet has ended. Thus, it became mandatory to include all lease contracts in the balance sheet. This prevented companies from managing their earnings through leases. However, with the entry into force of IFRS 16, companies with high operating leases have experienced serious declines in their profitability ratios. Although IFRS 16 eliminates the options in accounting for leases, managers still have some discretionary powers within the framework allowed by other standards. This still creates some earnings management opportunities within the legal framework. This thesis tries to reveal whether the entry into force of IFRS 16 affects discretionary accruals. The impact of IFRS 16 on earnings management at Borsa Istanbul is analyzed with real data. Panel regression and quantile panel regression are used as methods. The results show that the implementation of IFRS16 has a positive impact on earnings management in Borsa Istanbul.
Keywords: Borsa Istanbul; Borsa İstanbul; Earnings Management; Finance; Financial accounting; Financial statements; Finans; Finansal muhasebe; IFRS 16; Kazanç Yönetimi; Mali tablolar; Menkul değerler borsası; Stock exchanges; UFRS 16