Küreselleşme sürecinin havayolu işletmelerine olan etkileri THY A.O’da toplam kalite yönetimi üzerine bir uygulama - Yıldırım, Bekir Alper (My University, 2007)
KÜRESELLEŞME SÜRECİNİN HAVAYOLU İŞLETMELERİNE OLAN ETKİLERİ THY A.O’da TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA ÖZET Son yıllarda yaşanan küreselleşme eğilimleri ve ülkelerin liberalleşme hareketleri hava taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde önemli değişikliklere yol açmıştır. Hava taşımacılığı sektörü liberalleşmekte ve artık daha kolay ve hızlı bir taşımacılık sistemi ile, müşteri beklentileri karşılanmaya çalışılmaktadır. Bu süreçte havayolu işletmeleri, liberalleşme neticesinde yaşanan yüksek rekabete ve küreselleşme ile oluşan yeni ekonomik düzene adapte olacak değişimler içerisine girmektedirler. Havayolu işletmeleri kendi iç dinamiklerini yenilemekte ve dünyada daha fazla pazar payı kapma yarışına ortak olmak istemektedirler. Bu yarışı kazanacak taraf ise küresel anlamda yaşanan değişimleri akılcı ve doğru tespit edip, bu değişimlere göre işletme içi ve dışı düzenlemeler ve önlemler alanlar olacaktır. Bu çalışmada, hava taşımacılığı sektöründe yaşanan değişimler ve bunların küresel havayolu işletmelerine olan etkileri incelenmeye çalışılmış ve havayolu işletmelerinde oluşan yeni yönetim teknikleri irdelenmeye çalışılmıştır. Bu tekniklerden Toplam Kalite Yönetimi süreci üzerinde durulmuştur. resel İşletmeler, Hava Taşımacılığı Sektörü, Havayolu İşletmeleri THE EFFECTS OF THE GLOBALIZATION TREND TO THE AIRLINE COMPANIES A CASE STUDY ABOUT TOTAL QUALİTY MANAGEMENT in THY

Last decades the globalization aims and the liberalization movements of countries make some differences on the companies that faciliated in air transportation sector. Liberalization effects air transportation sector and companies are trying to answer the costumer expectations via an easy and fastly transportation systems. Therefore, the air transportation companies make changes to adopt the higly competation due to the liberalization and the new economic system depends on the globalization. The air transportation companies are renovating their own dynamics and hoping to be a partner in market share racings. In which companies, determine the differences and varieties in global meaning logicaly and right and also make new company prosedures internaly and externaly, will be the winner of this race. In this study, it’s trying to examine that the changes of the air transportation system and its effect on to air transportation companies and also the new management technics that appears in airlines especially working on Total Quality Management. Key Words: Global Companies, Air Transportation Sector, Airlines
Keywords: Hasva Taşımacılığı_Toplam Kalite Yönetimi; Kalite Yönetimi; Küreselleşme; Toplam Kalite Yönetimi