Romantik ilişkilerde affetme: transaksiyonel analiz ego durumları açısından bir inceleme - Şamatacı, Gözde (My University, 2013)
ROMANTİK İLİŞKİLERDEAFFETME: TRANSAKSİYONEL ANALİZ EGO DURUMLARI AÇISINDAN BİR İNCELEME Bu araştırmada, genç yetişkinlerin romantik ilişki içerisinde bir incinme durumuyla karşılaştıklarında verdikleri affetme tepkileri ile bireyin ve partnerinin TA Ego durumları arasında bir ilişkinin olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırmada İstanbul’daki çeşitli vakıf ve devlet üniversitelerinin farklı bölümlerinde okuyan, toplam 305 3., 4. sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencisine ulaşılmıştır. Bireylerin bir incinme durumu sonrası verdikleri tepkileri ölçmek amacıyla Suça İlişkin Motivasyonlar Ölçeği, bireylerin kendi ve partnerlerinde algıladıkları kişilik özelliklerini ölçmek amacıyla Ego Durumları Ölçeği, demografik bilgiler için araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS ve Microsoft Office Excel programları aracılığı ile kodlanmış, Bağımsız Gruplar t Testi, One-Way ANOVA, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Tekniği, Spearman Korelasyon Analizi, Kruskal Wallis-H Analizi ve Mann Whitney-U Testi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; genç yetişkinlerin kendilerini Yetişkin ego durumunda algılama eğilimi arttıkça, incinme düzeylerinin anlamlı şekilde azaldığı sonucu ortaya çıkmıştır. Partnerini Eleştirel Ebeveyn ve Doğal Çocuk ego durumunda algılama eğilimi artıkça incinme düzeyinin arttığı, partnerini Yetişkin ve Koruyucu Ebeveyn ego durumunda algılama eğilimi artıkça incinme düzeylerinin azaldığı görülmüştür. Partnerini Koruyucu Ebeveyn ve Yetişkin ego durumunda algılama eğilimi arttıkça, bireylerin partnerlerini affetme düzeyinin arttığı, Eleştirel Ebeveyn ve Doğal Çocuk olarak algılama eğilimi arttıkça affetme düzeylerinin azaldığı tespit edilmiştir. Genç yetişkinlerin kendilerini Eleştirel Ebeveyn ego durumunda algılama eğilimleri artıkça, intikam tepkileri verme eğilimlerinin arttığı; Koruyucu Ebeveyn ve Yetişkin ego durumunda algılama eğilimleri artıkça, intikamcı tepkiler verme eğilimlerinin azaldığı; bireylerinpartnerlerini Eleştirel Ebeveyn ve Doğal Çocuk ego durumunda algılama eğilimleri artıkça intikam, kaçınma ve ilişkiyi sonlandırma tepkileri verme eğilimlerinin arttığı; Koruyucu Ebeveyn ve Yetişkin ego durumunda algılama eğilimleri arttıkça intikam, kaçınma ve ilişkiyi sonlandırma tepkileri verme eğilimlerinin azaldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Genel olarak araştırma sonuçları incelendiğinde, genç yetişkinlerin incinme düzeylerini algılamalarında bir kişilik özelliği olarak partnerinin ego durumlarının yanı sıra kendi ego durumlarının da de etkili olduğu, ancak bireylerin algıladıkları affetme düzeylerinin ve incinme sonrası vereceği tepkilerin kendilerinde algıladıkları ego durumlarından ziyade partnerlerinin ego durumlarına göre farklılaştığı görülmektedir. Araştırma sonuçları, araştırmadan elde edilen diğer sonuçlarla, Türkiye ve yurtdışında yapılan çalışmalarla ve literatürdeki kavramsal bilgilerle karşılaştırılarak tartışılmıştır. Romantik ilişkiler, affetme, Transaksiyonel Analiz, ego durumları.

FORGIVENESS IN ROMANTIC RELATIONSHIPS: A STUDY FOR TRANSACTIONAL ANALYSIS EGO STATES The objective of this study was to determine if there is a relationship between forgiving responses of young adults when they encounter an offense in romantic relationships and Transactional Analysis ego states of themselves and their partner. The research conveniently arranged with relational models. In this study, we interviewed 305 students who were enrolled in various public and private universities in Istanbul. Our sample included young adults in their 3th and 4th classes in college as well as graduate students pursuing their doctoral and master degrees at related universities. Transgression-Related Interpersonal Motivations Inventory used for measuring individual’s responses after encountering an offense. Ego-States Questionnaire used for measuring individuals perceptions about oneself and their partner personality traits. Researcher prepared Personal Information Questionnaire for collecting demographic information. We used independent Samples t-Test, One-Way ANOVA, Pearson Product-Moment Correlation Coefficient, Spearman Rank Correlation Test, Kruskal Wallis-H Analysis and Mann Whitney-U Test techniques. Microsoft Excel and SPSS programs were implemented for statistical analysis. According to the study results, as the tendency of perceiving oneself in Adult-ego state increased, level of being hurt was significantly decreased. Also, when an individual’s tendency of perceiving their partners in Critical Parent and Free Child ego states increased, level of being hurt increased as well. In addition, when an individual’s tendency of perceiving their partners in Adult and Nurturing Parent ego states, level of being hurt decreased. On the other hand, when a young adults’ tendency of perceiving their partners in Nurturing Parent and Adult ego states increased, their tendency of forgiveness increased. When a young adult’s tendency of perceiving their partners in Critical Parent and Free child increases, they show a predilection toward forgiving their partners less. When young adults’ perceived oneself more Critical Parent ego state, their tendency toward revenge increased. On the other hand, the tendency of Nurturing Parent and Adult ego state perceptions increased, tendency toward revenge decreased. When individuals tendency of perceiving their partners in Critical Parent and Free Child ego state increased; revenge, avoidance and break up responses were also increased. Whereas the young adults’ tendency of partner perception in Nurturing Parent and Adult ego state increased; tendency of revenge, avoidance and break up responses decreased. When the research results were overviewed, perception of being hurt was shown to be an important component of one’s partner’s ego states as well as their own ego states. But, the individuals’ level of forgiveness and responses after encountering an offense changed according to the effect of partner’s ego states, not much according to how they perceive their own ego states. Research results compared and discussed with the results which found in this research and also the other results that were found before in Turkey, overseas from other studies and with the light of the theoretical bases of the issue. Key Words: Romantic relationships, forgiveness, Transactional Analysis, ego states.
Keywords: Genç Erişkinler; Gençlik Psikolojisi; Kadın- Erkek İlişkileri; Kişilerarası İlişkiler, Genç Erişkinler; Psikolojik Yönleri