Fizyoloji Eğitiminde Öğrenci Uygulamalarının Mevcut_x000D_ Durumunun İrdelenmesi ve İyileştirme Önerileri - YEGEN, BERRAK (My University, 2018)
Amaç: Klinik problemleri çözümleyebilen yetkin hekimlerin yetişebilmesiiçin, temel fizyolojik kavramların uygun, yeterli ve klinik uygulamalarlailişkilendirilerek kullanılabilir şekilde verilmesi beklenir. Planlanan buçalışma ile, Türkiye’deki tıp fakültelerinde yapılmakta olan fizyolojiuygulamalarının bir haritasını çıkarmak, sorunlarını ortaya koymak veolası çözüm önerileri geliştirmek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Fizyoloji uygulama eğitimlerinin mevcut durumu ilebu eğitimleri planlayıp yürüten anabilim dallarının görüşlerinin sorgulandığı bir anket ve bu ankete dayanarak planlanmış bir atölye çalışması düzenlenmiştir.Bulgular: Ankete katılan tıp fakülteleri fizyoloji anabilim dallarında (n=35) fizyoloji uygulamaeğitimlerinin ağırlıklı olarak 2. sınıfta (% 97,1) yer aldığı, uygulamaların büyük bölümününsinirkas-duyu, kan, kalp-dolaşım ve solunum sistemleri ile ilgili olduğu, amaç ve hedeflerininbelirlenmiş, föylerin/kitapçıkların hazırlanmış olduğu, uygulama eğitimlerinin daha çok hem becerikazanmaya hem de teorik bilgiyi desteklemeye (% 60) yönelik planlandığı; buna karşın öğrencileriuygulamaları her zaman tek başına yapabilme şansına sahip olan anabilim dallarının oranının düşükolduğu gözlenmiştir. Uygulamaların yaklaşık dörtte birinde bilgisayar yazılımları ve altıda birindeise deney hayvanları kullanılmaktadır. Uygulamalarının değerlendirmelerini uygulamanınsonrasında veya rapor tesliminde not vererek ya da dönem/kurul sonunda uygulamalı laboratuvarsınavı ile yapan fizyoloji anabilim dalları olduğu gibi, uygulamalar ile ilgili hiçbir zamandeğerlendirme yapmayan önemli oranda (% 37,1) anabilim dalı bulunmaktadır.Sonuç: Atölye çalışmasında yer alan tartışmalarda, uygulamaların yürütülmesinde yaşanansorunların altyapı, öğrenciler ve öğretim üyelerine ait çeşitli nedenlerden kaynaklandığınıbelirlenmiştir. Fizyoloji uygulamalarının öğrenim hedeflerinin ve öğretim/ölçme-değerlendirmeyöntemlerinin yeniden belirlenmesinin uygulamalarda gözlenen düşük öğrenci motivasyonunuartırılabileceği ve fizyolojinin kavranmasının kolaylaştırılacağı öngörülmektedir.

Background: In order to train competent_x000D_ physicians who are capable of solving clinical_x000D_ problems, fundamental physiological concepts_x000D_ need to be provided appropriately, in a way that_x000D_ can be associated with clinical practices. With_x000D_ this planned study, we aimed to map the already_x000D_ existing physiology practices in the medical_x000D_ schools in Turkey, point out the problems and_x000D_ offer potential solutions._x000D_ Methods: A survey was conducted on the_x000D_ existing training methods of_x000D_ physiology practices and on the views_x000D_ of the academic staff that plan and conduct_x000D_ these trainings, and a workshop was carried on_x000D_ based on the results of this survey._x000D_ Results: Among the physiology departments of_x000D_ medical schools (n=35), it is observed that the_x000D_ physiology trainings mostly take place in second_x000D_ year (97.1 %), the trainings are mostly focused_x000D_ on nerve-muscle-senses, blood, heartcirculatory_x000D_ and respiratory systems, aims and goals of he_x000D_ practices, and prepared booklets and pamphlets_x000D_ are present. It is also observed that practice_x000D_ trainings are mostly planned to acquire a skills_x000D_ as well as to support the theoretical know-how_x000D_ (60%), even though a small number of_x000D_ departments have the chance to offer students to_x000D_ practice on their own. Nearly a quarter of_x000D_ practices utilizes various computer software,_x000D_ whereas one sixth of them uses laboratory_x000D_ animals. There are physiology departments that_x000D_ evaluate the practices immediately with short_x000D_ quizzes or by grading the reports, or by making_x000D_ exams at the end of the semester, while a_x000D_ significant percent (37,1%) never conduct_x000D_ evolutions._x000D_ Conclusions: During the discussions in_x000D_ workshop, it is revealed that the problems_x000D_ encountered in the implementation of the_x000D_ practice training are raised from a combination_x000D_ of infrastructure, students and faculty members._x000D_ It is projected that the restatement of learning_x000D_ objectives and assessment/evaluation methods of_x000D_ physiology practices can facilitate the easy_x000D_ earning of physiology concepts and can increase_x000D_ the lack of motivation in students that is_x000D_ observed during practices._x000D_
Evaluation of Practicals in Physiology Education and Suggestions for Improvement