Ofis ortamındaki ergonomik riskler ile sağlık ve güvenlik önlemlerinin bilişim sistemleriyle ilişkilendirilmesi - Alper, Veysel (My University, 2025)
Bu çalışmada, ofis ortamlarında teknolojinin ilerlemesiyle ortaya çıkan ergonomik riskler incelenmiş ve bu risklerin çalışanlar üzerindeki etkilere ele alınmıştır. Günümüzde insanların ofis ortamında daha fazla zaman geçirmesiyle birlikte, hareketsizlik ve ergonomik riskler artış göstermiştir. Teknolojinin yaygın kullanımıyla birlikte ofislerde kullanılan araç ve gereçlerin ergonomik açıdan oluşturduğu riskler irdelenmiştir. Bu konular göz önünde bulundurularak, ofis çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğini korumak amacıyla geliştirilen bir bilgisayar uygulaması tanıtılmaktadır. Uygulama, çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığını desteklemek için su içme, duruş düzeltme, göz dinlendirme, ofis egzersizleri ve mindfulness gibi hatırlatmaları belirli zaman dilimlerinde yaparak ergonomi bilincini artırmayı hedeflemektedir. Çalışmanın son bölümünde, geliştirilen uygulamanın sonuçları tartışılmış ve ileride yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur. Bu uygulama, ergonomi bilimi ile teknolojiyi entegre ederek, ofis çalışanları için daha konforlu, üretken ve sağlıklı bir çalışma ortama yaratmayı amaçlamaktadır.

In this study, the ergonomic risks that have emerged with the advancement of technology in office environments are examined, and the impact of these risks on employees is discussed. As people spend more time in office settings today, sedentary behavior and ergonomic risks have increased. With the widespread use of technology, the ergonomic risks posed by the tools and equipment used in offices are scrutinized. Considering these issues, a computer application developed to protect the occupational health and safety of office workers is introduced. The application aims to raise ergonomics awareness by providing reminders at specific time intervals to support the physical and mental wellbeing of employees, such as drinking water, correcting posture, resting the eyes, performing office exercises, and practicing mindfulness. In the final section of the study, the results of the developed application are discussed, and suggestions are made for future research. This application aims to create a more comfortable, productive, and healthy working environment for office employees by integrating ergonomics and technology.
Association of ergonomic risks in office environment with health and safety measures through information systems
Keywords: Ergonomi; Ergonomics; İş güvenliği; İşçi Sağlığı ve Güvenliği; Job security; Mindfulness; Occupational Health and Safety; Technology; Teknoloji