Challange of the metropolitan governances with pandemic distribution: The cases of New York, London and İstanbul - KIZILBOĞA ÖZASLAN, RÜVEYDA (My University, 2022)
In the study, the struggle of the city administrations of New York, London and Istanbul against the Covid-19 pandemic is examined. Due to their leading status in terms of the number of cases, New York, London and Istanbul are selected as samples. Again, the economic and political capacities of these urban administrations have an important aspect in terms of combating the pandemic. Considering these qualities, the comparison of these urban administrations, which have the capacity to combat the pandemic, is thought to be significant. The aim of the study is to examine the measures taken by the cities and the services they offer comparatively and to offer suggestions for this. Within the scope of the study, conceptual explanations about health, disease and pandemic is made at first and the applications of the metropolitan city governances of different countries are mentioned. In the study, the literature review and the reports prepared by national and international governmental institutions and organizations and non-governmental organizations are used as methods. As a result of the study, the measures taken by the cities are classified under health, economy and social categories.

Bu çalışmada New York, Londra ve İstanbul kent yönetimlerinin Covid-19 küresel salgınına karşı verdiği mücadele ele alınacaktır. New York, Londra ve İstanbul örnekelerinin seçilmesinde bu şehirlerde görülen vaka sayılarının ülke genelindeki vakaların öncüsü olmaları öne çıkmıştır. Yine bu kent yönetimlerinin ekonomik ve siyasal anlamdaki kapasiteleri de salgın ile mücadele açısından önemli bir boyuta sahiptir. Bu nitelikler göz önüne alındığında salgın ile mücadele kapasitesine sahip olan bu kent yönetimlerinin karşılaştırılması anlamlı bulunmuştur. Çalışmada şehirlerin aldıkları tedbirler ve vatandaşlarına sundukları hizmetlerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve öneriler getirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında öncelikli olarak sağlık, hastalık ve küresel salgın ile ilgili kavramsal açıklamalar yapılmış ve ardından farklı ülkelerdeki metropol kent yönetimlerinin uygulamalarına değinilmiştir. Çalışmada yöntem olarak literatür taraması ile ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlardan yararlanılmıştır. Öte yandan ele alınan kent yönetimlerinin salgınla mücadele kamuoyu ile paylaştığı resmi belgeler ve web siteleri analiz edilmiştir. Çalışma neticesinde kentlerin aldığı önlemler sağlık, ekonomi ve sosyal olarak sınıflandırılmıştır.
Metropol yönetimlerin pandemi ile mücadelesi: New York, Londra ve İstanbul örnekleri
Keywords: Pandemic; COVID-19; Health; Urban; Urban Management; Salgın; Sağlık; Kent; Kent Yönetimi