Özel öğretim kurumlarında sınıf öğretmenlerinin erken profesyonelleşmelerine yönelik deneyimleri - Güre, Meltem (My University, 2025)
Öğretmenlerin mesleğin başlangıç döneminde edindikleri bilgi, beceri ve donanım kritik öneme sahiptir. İlk yıllarda kazanılan yetkinlikler, profesyonel yaşamlarında sergileyecekleri mesleki niteliğin de temel belirleyicisi olacaktır. Bu nitelik, özellikle öğretmen seçimlerindeki yüksek standartları sebebiyle özel öğretim kurumları için çok daha önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı İstanbul ilindeki özel öğretim kurumlarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin mesleğin ilk yıllarında erken profesyonelleşmelerine yönelik deneyimlerini anlamaktır. Araştırmada nitel araştırma çeşitlerinden fenomenolojik desen (olgubilim) kullanılmıştır. Fenomenoloji, bireylerin deneyimledikleri olguların özünü anlamaya çalışan bir nitel araştırma desenidir (van Manen, 1990). Amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenmiş 18 sınıf öğretmeni ile erken profesyonelleşmeye yönelik algıları, mesleğin ilk yıllarındaki ihtiyaçları, yaşadıkları güçlükler ve sebepleri, kurum içi gelişimleri adına yapılan uygulamalar ile lisans eğitimlerine yönelik görüşleri hakkında görüşmeler yapılmıştır. Katılımcıların araştırmaya en yüksek verim ve katkıyı sağlayabilmeleri amacıyla özellikle kariyer gelişim süreçleri hakkında yakın zamanda bu süreci tamamlamış olmaları amaç edinilmiş olup bu doğrultuda 1-9 yıl aralığında mesleki tecrübesi olan katılımcılar arasından seçilmesi amaçlanmıştır. Araştırmacı tarafından yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilen veriler, içerik analizi ile analiz edilmiştir. Katılımcıların görüşlerine göre erken profesyonelleşme mesleki yetkinlik olarak görülmektedir. Özel kurumlar mesleki öğretilerin yanında kişisel beceri gelişimi ile de öğretmenlerin erken profesyonelleşme dönemindeki gelişimlerine fırsatlar sağlarken; kurum içi çeşitli uygulamalar yoluyla da öğretmenlere gelişim desteği sunmaktadır. Sınıf öğretmenlerinin çoğu ilk meslek yıllarında iletişim ve ilişki yönetiminde güçlükler yaşadıklarını bildirirken bu zorlukların temelinde deneyim eksikliği olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir. Katılımcılar lisans öğretimlerine ilişkin olarak öğretim metotlarına yönelik derslerin fazlalaşmasını gereklilik olarak görmektedirler. Araştırmanın sonuçları saygın bir meslek olan öğretmenliğin gelişmesi adına bakanlığa, uygulama geliştiricilere, özel okul yönetimlerine; ayrıca mesleğe yeni başlayacak sınıf öğretmenlerine katkılar sunacaktır. Akademik eğitim ile alan uygulamaları arasındaki ihtiyaca dikkat çekme özelliği ile eğitim fakültelerinin sınıf öğretmeni yetiştiren bölümlerindeki planlama ve uygulamalara rehberlik etmesi amaçlanmaktadır.

The knowledge, skills and resources that teachers obtain at the beginning of their career is critically important. The competencies acquired in the early years will be the main determinant of the professional quality they will exhibit in their professional lives. This quality is an even more important factor for private education institutions, especially due to their high standards in teacher hiring. The aim of this study is to understand the experiences of homeroom teachers working in private education institutions in Istanbul towards their earlier professionalization in the first years of their profession. Phenomenological design (phenomenology) is one of the qualitative research types which was used in the study. Phenomenology is a qualitative research design that aims to understand the essence of phenomena experienced by individuals (van Manen, 1990). Interviews were conducted with 18 classroom teachers, who were selected by purposive sampling method, about their thoughts on earlier professionalization, their needs in the first years of the profession, the difficulties they experienced and their reasons, the practices undertaken for their in- institutional development, and their views on their university education. In order for the participants to provide the highest efficiency and benefit to the research, it is aimed that they have recently completed this career stage and in this direction, it is targeted to select participants with professional experience in the range of 1-9 years. The data gathered by the researcher through a half-structured interview form were analyzed by content analysis. According to the views of the participants, early professionalization is seen as a professional competence. Private institutions provide opportunities for teachers' development in the early professionalization period through personal skill development as well as professional teachings; they also provide developmental support to teachers through various in- institutional practices. Most of the homeroom teachers stated that they had difficulties in communication and relationship management in their first years in the profession and that these difficulties were due to lack of experience. Participants see the need for more courses on teaching methods in undergraduate education as a necessity. The results of the study will contribute to the ministry, program developers, private school administrations, and new homeroom teachers for the development of teaching as a respected profession. It is aimed to guide the planning and practices in the departments of primary school teacher training in faculties education undergraduates by highlighting the need between academic education and field practices.
The earlier professionalization experiences of homeroom teachers in private education institutions
Keywords: Classroom management; Early Professionalization; Education, Elementary; Effective teaching; Eğitim, İlk; Erken Profesyonelleşme; Etkili öğretim; Öğretmen Yetiştirme; Öğretmenlerin Kurum İçi Uyumu; Sınıf yönetimi; Teacher Training; Teachers' Institutional Harmony