Yenidoğanda negatif ve pozitif basınçla yapılan nazofarengeal aspirasyonun ağrı düzeyi, solunum parametreleri ve mukoza tahrişi üzerine etkilerinin belirlenmesi - Kökkız, Rukiye (My University, 2021)
Amaç: Araştırmanın amacı, negatif ve pozitif basınçla yapılan nazofarengeal aspirasyonun yenidoğanlarda ağrı düzeyi, solunum parametreleri ve mukoza tahrişi üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma son test randomize kontrollü deneysel araştırma olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Ocak-Kasım 2020 tarihleri arasında toplandı. Güç analizine göre örneklem sayısı 60 hesaplandı. Deney grubuna pozitif basınçlı aspirasyon yöntemi, kontrol grubuna negatif basınçlı aspirasyon yöntemi uygulandı. Veriler işleminin öncesinde, işlemden sonra 1.dakikada, 5.dakikada ve 15.dakikada toplandı. Bulgular: Aspirasyon işleminden sonra 1. ve 5. dakika ağrı düzeyi puan ortalamalarının deney grubunda kontrol grubuna göre daha düşük olduğu saptandı (p=0,01). İşlem sonrası 1., 5. ve 15. dakika SpO2 değerlerinin deney grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek olduğu tespit edildi (p=0,01). İşlem öncesi, işlem sonrası 1., 5. ve 15. dakika solunum sayısı değerlerinin deney ve kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermediği saptandı (p>0,05). Sonuç: Pozitif basınçlı aspirasyon uygulanan deney grubunda, negatif basınçlı aspirasyon uygulanan kontrol grubuna göre işlem sonrası ağrı düzeyinin daha düşük, SpO2 değerinin daha yüksek olduğu, her iki yöntemin solunum sayısı üzerine etkilerinin benzer olduğu ve her iki yöntemin de mukoza tahrişi yaratmadığı saptandı.

Objective: The aim of the study is to determine the effects of nasopharyngeal aspiration with negative and positive pressure on the level of pain, respiratory parameters, and mucosal irritation in newborns. Materials and Methods: The research was carried out as a post-test randomized controlled experimental study. The data of the study were collected at Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital between January and November 2020. The sample number was calculated as 60 according to the power analysis. Data were collected before the procedure, at the 1st minute, 5th minute, and 15th minute after the procedure. Results: It was determined that the mean pain level scores at the 1st and 5th minutes after the aspiration procedure were lower in the experimental group than in the control group (p=0.01). SpO2 values at the 1st, 5th, and 15th minutes after the procedure were found to be significantly higher in the experimental group than in the control group (p=0.01). It was determined that the respiratory rate values before and at the 1st, 5th, and 15th minutes after the procedure did not show a statistically significant difference in the experimental and control groups (p>0,05). Conclusion: It was determined that the post-procedure pain level was lower, the SpO2 value was higher in the experimental group, which was applied positive pressure aspiration, compared to the control group, which was applied negative pressure aspiration, the effects of both methods on respiratory rate were similar, and both methods did not cause mucosal irritation.
Keywords: ağrı; Aspirasyon; Health; Hemşirelik; mucosal irritation; mukoza tahrişi; newborn; Nursing; pain; respiratory parameters; Sağlık; solunum parametreleri; yenidoğan Aspiration