Sözlü iletişim becerilerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri : Marmara Üniversitesi Fransızca öğretmenliği örneği - Toruç, Derya (My University, 2019)
Tez çalışması, Marmara Üniversitesi Fransızca Öğretmenliği Ana Bilim Dalı 1. sınıf öğrencilerinin Sözlü İletişim Becerilerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri nelerdir sorularına temellendirilmiş bir eylem araştırmasıdır. Bu amaçla 8 haftalık bir program 23 öğrenciden oluşan bir sınıfta 24 ders saati uygulanmış ve programın öğrenciler üzerindeki etkisi takip edilmiştir. •Sözlü iletişim becerilerinde zorluk çeken öğrencilerin sorunları nelerdir?•Bu sorunların nedenleri nelerdir?•Fransızca sözlü iletişim becerileri nasıl geliştirilebilir?•Sözlü iletişim becerisinin gelişmesine yardımcı olacağı düşünülen etkinlikler nelerdir?•Sözlü iletişim becerisinin gelişmesine yardımcı olacağı düşünülen materyaller nelerdir?Araştırmada veriler demografik form, araştırmacı günlüğü, öğrenci günlüğü, B1-B2 konuşma-karşılıklı konuşma rubriği,B1-B2 konuşma-karşılıklı konuşma öz değerlendirme rubriği ile elde edilmiştir. Veri analizinde eylem araştırması yöntemine uygun olarak nitel ve nicel veri analiz yöntemleri bir arada kullanılmıştır.Eylem araştırması sürecinde konuşma-karşılıklı konuşma rubriğinden çıkan sonuca göre, konuşma ve karşılıklı konuşmada eğitim sonrasında öğrencilerin gelişim gösterdikleri, dinleme becerisinde ise eğitim sonrasında artışın çok az olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun nedeni ise eğitim öncesinde de dinlediğini anlama becerisinde öğrencilerin fazla sorunu olmaması ve eğitim sonrasında olan artışın da dolayısıyla az görünmesidir. Konuşma ve karşılıklı konuşma becerisinde ise öğrencilerin eğitim öncesine kıyasla eğitim sonrasında ilerleme kaydettikleri gözlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin eğitmene nazaran, kendilerini öz değerlendirme rubriklerinde daha acımasızca değerlendirdikleri söylenebilir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda, tüm olumsuzluklara rağmen, sözlü iletişim becerileri dersinin öğrencilerin gelişimine katkısı olduğu söylenebilir.

This study is an action research based on the question of “Problems and solutions to oral communication skills of 1st grade students in French language teaching department at Marmara University”. For this purpose, an 8-week programme was carried out for 24 lesson hours in a class consisting of 23 students. Thus, the programme’s effects on the students has been studied. We will try to answer the following questions:What are the problems of students who have difficulty with oral communication skills?What are the causes of these problems?How can the French oral communication skills be improved?What activities are considered to help improve oral communication skills?What materials are considered to help improve oral communication skills?What kind of solutions can be offered to students and teachers?The data were obtained by demographic form, researcher diary, student diary, B1-B2 speech-mutual rubric, B1-B2 speech-reciprocal self-evaluation rubric. In the data analysis, qualitative and quantitative methods were used together in accordance with the method of action research. According to the results of the speech-conversational(conversation) rubric during the action research process, it was concluded that the students showed improvement after speaking and conversation and that there was a little increase in the listening skills after training. The reason for this, students didn’t have much difficulty before the training regarding their comprehension skills during listening activities, consequently the increase in the related skills after training is less visible. It was observed that the students improved their speaking skills and conversation after the training. Moreover, it can be said that students evaluate themselves more brutally in self-assessment rubrics compared to the instructors’ assessment. In the light of the data obtained from the research, it can be said that despite all the negativities, oral communication skills course contributes to the students’ language development.
Keywords: Education; Eğitim; Marmara Üniversitesi Fransızca Öğretmenliği; Oral Communication; Oral Communication Skills; Sözlü iletişim; Sözlü İletişim Becerileri Marmara University French Language Teaching