İ.Ö. II. kademe sınıflarında çoklu zeka kuramı uygulanışının matematik üzerindeki etkisi - Kaçar, Fatmagül (My University, 2004)
Günümüzde, ilköğretim çağı öğrencilerinin genelinde bulunan matematik kaygısı, matematik derslerindeki başarı düşüklüğü; öğretim yöntem ve tekniklerinin yeniden yapılandırılmasını gerekli kılmıştır. Çoklu Zeka Anlayışı' nın günümüz öğretmenleri tarafından benimsenmesi, matematik derslerini anlatırken farklı yöntem ve teknik arayışlarına giren öğretmenler için olumlu bir adım olacaktır. Bu çalışmada; Çoklu Zeka Kuramıyla hazırlanan ders planlarının Matematik başarısına etkileri araştırılmıştır. Araştırma, ön-test son-test kontrol gruplu modeldedir. Araştırmanın örneklemini İstanbul İli Ümraniye İlçesi Atatürk İlköğretim Okulu'nun 6/ A ve 6/ B sınıflarında okuyan 76 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, deneklerin seçimi ve uygulamadan önceki bilgilerinin eşit olup-olmadığını ölçmek için ön-test uygulanmıştır. Araştırma sonrasında, araştırma uygulaması süresince anlatılan konuları da içeren son-test uygulanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında güvenilirlilikleri de test edilen; öğrencilerin hangi zeka türünde baskın olduklarını keşfetmek için tarafımızca geliştirilen Çoklu Zeka Envanteri, ön-test, son-test ve hatırlama testleri olmak üzere Matematik Başarı Testleri, kişisel bilgilere ulaşmak için Kişisel Bilgiler Anket Soruları, ayrıca öğrencilerin Matematik dersine ilgilerini ölçmek için Matematik Tutum Ölçeğiuygulanmıştır. Deney grubuna araştırmacı tarafından Çoklu Zeka Kuramıyla hazırlanan ve uygulanan ders planları ile; kontrol grubuna kendi öğretmenleri tarafından geleneksel metotla öğretim yapılmıştır. Araştırma verilerinin SPSS 10.00 paket kullanılarak analizleri yapılmış ve yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, Çoklu Zeka Kuramıyla hazırlanan ders planlarının kullanıldığı öğretimde; · Öğrenci matematik başarılarının pozitif yönde etkilendiğini, · Uygulanan yöntemin geleneksel öğretim metoduna göre öğrencilerin hatırlamaları üzerinde daha etkili olduğunu, · Öğrencilerin başarılarının annelerinin eğitim seviyelerine göre farklılaştığını, · Öğrencilerin başarılarının evlerinde çalışma odasına sahip olmalarına göre farklılaştığını, · Öğrencilerin matematik tutumlarının pozitif yönde farklılaştığını göstermiştir.

Because of the empirical evidence on high levels of anxiety and underachievement in mathematics students, the need for the reconsideration of the teaching methods becomes more evident. The acceptance of the multiple intelligence approach to mathematics teaching by today's mathematics teachers is a positive step for those who are in search of new approaches towards the teaching of mathematics. In the present study, the main aim is to investigate the effects of the lessons plans prepared based on the multiple intelligences approach. The study uses a pretest-posttest design. Population space is defined as the İstanbul Ümraniye Atatürk Primary Education School. The sample space is chosen as 76 students of Atatürk Primary Education School from classess 6/ A and 6/ B. The pretest scores were used to verify that the levels of knowledge of the two groups of students are equal prior to the intervention. At the end of the intervention a post test was delivered to both groups whose content covered all the subjects that were taught during this period. Other data collection instruments are: ·· Multiple intelligences inventory, developed by the researcher, with a satisfactory reliability coefficient, the aim of which is to measure students' levels of intelligences which the inventory intends to measure. ·· Mathematics achievement tests in the forms of a pretest, post test and a test measuring the level retention. ·· Personal information inventory. ·· Mathematics attitude inventory. The experimental group received teaching based on the lesson plans based on the multiple intelligence approach and the control group was taught with the traditional method by their own teachers. Data were analyzed using the SPSS 10.00 computer software. The findings indicate that in the experimental group. ·· there is an increase in the achievement levels ·· there is a significant positive improvement in their retention levels. ·· achievement levels of students vary with respect to their mothers' education levels. ·· achievement levels of students vary with respect to their fathers' income levels. ·· achievement levels of students vary with respect to students' having their private rooms in their houses. there is a significant positive improvement in attitudes towards mathematics..
Keywords: Eğitim; Eğitim, Matematik; İlk öğretim; İlkokul konuları; Matematik