Kamu diplomasisi aracı olarak medya : TRT World örneği - Baritci, Fatih (My University, 2018)
Kamu diplomasisi, Soğuk Savaş döneminde ortaya çıkan bir kavramdır. Kamu diplomasisinde, muhatap devletlerin halklarını hedef kitle olarak kabul eden çeşitli uygulama alanları söz konusudur. Bu uygulama alanları arasında medya çok geniş kitlelere ulaşabilme kabiliyeti bakımından değerlidir. Medya, iletişim teknolojilerindeki gelişmeler neticesinde dünyanın her tarafındaki insanlara ulaşabilme imkânına sahiptir. Ayrıca internet teknolojisi ile yeni medya ortaya çıkmış ve kamu diplomasisi açısından önemli bir role sahip olmuştur. Bu çalışmada 2015 yılında yayına başlayan ve TRT’nin İngilizce olarak dünyaya yayın yapan ilk kanalı olan TRT World, yeni medya da dikkate alınarak, kamu diplomasisi bağlamında ele alınmaktadır. Tarihsel sosyolojik yaklaşım ve yöntemden yararlanarak Türkiye’de medyanın siyasal-toplumsal sistem içerisindeki konumu, işlevi ve kamu yayıncılığının temel dinamikleri tespit edilerek kamu diplomasisi olarak medyanın kullanımı ve Türkiye’de uluslararası yayıncılık süreci çerçevesinde nitel araştırma yöntemlerinin birikiminden yararlanılarak vaka incelemesi (durum çalışması) olarak TRT World kanalı incelenmiştir. Bu çerçeveden hareketle çoklu veri kaynaklarından ve veri toplama tekniklerinden yararlanılarak (istatistikler, yarı yapılandırılmış görüşme, dökümün incelemeleri, röportajlar, vb.) monografik bir inceleme (kuruluş süreci, amaç ve hedefleri, bütçesi, organizasyonel yapısı, personel politikası, hedef kitlesi, konumlandırılması, haber stratejisi, TV programları, resmi web sayfası ve sosyal medya hesapları) ile TRT World’un tüm dünyaya İngilizce yayın yaparak Türkiye’nin kamu diplomasisi unsurlarından biri olan uluslararası yayıncılık boyutunun tamamlayıcı bir aktörü olduğunun tespiti yapılmaya çalışılmıştır.

Public diplomacy is a concept which emerged in the Cold War Era. In public diplomacy, there are various areas of application that recognize the peoples of the respondent states as the target audience. Media is valuable among these fields of application by its ability to reach the large masses. Media has the opportunity to reach people all over the world in a result of the developments of technology and takes its real power from the ability of moulding public opinion. Also the new media has emerged by the internet technology and had an important role for public opinion. TRT World, which started broadcasting in 2015 and is first channel of TRT to broadcast to the world in English, is examined by considering the new media in the context of public diplomacy in this study. Utilizing from a historical sociological approach and method, TRT World channel is examined as a case study using the accumulation of qualitative research methods in the context of media use as a public diplomacy tool and international publishing process in Turkey by determining media’s position and function in the political-social system and the basic dynamics of public broadcasting in Turkey. In addition to the historical sociological approach, a monographic study (establishment process, goals and objectives, budget, organizational structure, personnel policy, audience, positioning, news strategy, TV programs, official web page and social media accounts) has been conducted using multiple data sources and data collection techniques (statistics, semi-structured interviews, podcasts, interviews, etc.). As a result, it is tried to be determined that TRT World with its broadcasts in English to the world is an integral actor of international broadcasting dimension of Turkish public diplomacy.
Keywords: Diplomacy; Diplomasi; Kamu Diplomasisi; Kitle iletişim araçları; Mass media; Media; Medya; Public Diplomacy; Social aspects; Sosyal yönleri; TRT World; TRT World Diplomacy