Enflasyon hedeflemesi ve Türkiye - Erim, Taner (My University, 2004)
Soyadı : Taner Erim sat sat Politikası Prof. Dr. Osman Z. Orhan Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Ağustos 2004 Enflasyon, Enflasyon Hedeflemesi

ENFLASYON HEDEFLEMESİ VE TÜRKİYE Bu çalışmanın amacı enflasyon hedefleme stratejisini teorik literatür temellerine dayandırarak detaylı olarak inceleyip, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerdeki uygulama örneklerinden yola çıkarak Türkiye ekonomisi üzerine uygulaması konusunda tartışmaktır. Enflasyon hedeflemesi; merkez bankasının nihai hedefi fiyat istikrarı olarak belirlemesinin ardından bu amacın sağlanması ve sürdürülebilmesi için para politikasını belirli bir dönem boyunca seçilen sayısal enflasyon hedefi ya da hedef aralığına dayandırarak ve bunu kamuoyuna açıklayarak uygulamasıdır. Enflasyon hedeflemesi para politikası literatüründe para otoritesinin hem enflasyonist eğilimi yok edecek, hem de kısa dönemli inisiyatif kullanımı ile para otoritesinin ekonomik şoklara optimal tepkiyi vermesini sağlayacak bir strateji olarak önerilmektedir. Türkiye'de etkin olabilecek bir enflasyon hedeflemesi için, siyasi otorite ile para otoritesi konusunda anlaşma, özerkliğini kazanmış bir merkez bankası, gelişmiş mali piyasalar, model kullanmakta oluşturulacak yeterince geriye dönük tarihsel veri tabanı, para politikasının şeffaflığının toplum ve piyasalarla daha fazla bilgi paylaşılması yoluyla artırılması ve para politikası belirleyicilerinin plan ve hedeflerini kamuoyuna açmaları gerekmektedir. Name and Surname : Taner Erim Field : Economics Programme : Economics Policy Supervisor : Professor Osman Z. Orhan Degree Awarded and Date : Master - August 2004 Inflation, Inflation Targeting ABSTRACT INFLATION TARGETING AND TURKEY The purpose of this study is to evaluate inflation targeting rooting theoretical framework of inflation while discussing the possibility of a successful implementation of the inflation targeting in Turkey depending on its application in some of the developed and emerging economies. Inflation targeting cab be defined as an official target or a target band for a determined inflation rate and which is announced and committed by the monetory authority to be achieved in a specific time period for a sustained price stability. Inflation targeting strategy is suggested in the monetary policy literature as a strategy for both the elimination of the inflationary bias of the monetary authority and for enabling the monetary policy optimally to react to economic shocks through applying discretionary policies. In Turkey for an effective targeting schemes, political institutions which facilitate the agreements upon the political objectives, harmony among the political and monetary authorities, well-developed financial markets, an autonomous central bank, a credible estimation of the inflation rate which requires sufficient database, and transparency.
Keywords: Ekonomi; Enflasyon (Maliye)_Türkiye; Finansman ekonomisi; Para; Paranın değeri