El yazması iki Menakıb-ı Seyyid Ahmed Er-Rifai -inceleme ve karşılaştırma- - Çakır, Abdullah (My University, 2007)
EL YAZMASI İKİ MENÂKIB-I SEYYİD AHMED ER-RİFÂİ –İNCELEME VE KARŞILAŞTIRMA- Çalışmamıza konu olan Seyyid Ahmed er-Rifâî (1118-1182) hakkındaki yazma iki menâkıbnâme, Prof. Dr. Mustafa Tahralı’nın özel kütübhânesinden temin edilmiştir. Bu iki eser günümüz harflerine çevrildikten sonra birbiriyle karşılaştırılmış ve aşağı yukarı birbirlerinin aynı olduğu ortaya çıkmıştır. Eserler daha sonra Seyyid Ahmed er-Rifâî hakkındaki diğer menâkıbnâmelerle karşılaştırılınca Ebû Bekir b. Abdullah el-Ayderûsî’ye aid olan (ö. 914-1508) en-Necmü’s-sâî fî menâkıbi’l-Kutbi’l-Kebîri’-Rifâî adlı eserin genişletilmiş bir tercümesi olduğu ortaya çıkmıştır. Eserlerde Seyyid Ahmed er-Rifâî’nin tasavvufî yolunun esâsının “fakr” anlayışına dayandığı anlatılmaktadır. Allah katındaki derecesinin çok yüksek olduğuna, tevâzuuna ve yaratılanlara karşı şefkatine dair kerâmetlere yer verilmektedir.

THE TWO MANUSCRİPT NARRATİVES SEYYİD AHMED ER-RİFÂÎ - EXPLORİNG AND COMPARİNG – These two narratives, which is the sobject of our study, about Seyyid Ahmed er-Rifâî were supplied from Prof. Dr. Mustafa Tahralı’s special library. After the two manuscripts had been translated to Turkish they were compared with eachother and it was understood that they were almost the same.After that when we compared them with other narratives about Seyyid Ahmed er-Rifâî, it was understood that they enlarged translations of en-Necmü’s-sâî fî menâkıbi’l-Kutbi’l-Kebîri’-Rifâî by Ebû Bekir b. Abdullah el-Ayderûsî’ye aid olan (ö. 914-1508).It is explained in the tranlations that the essence of Seyyid Ahmed er-Rifâî’s religious order is “fakr” (poverty). These works discloses that his place in the sight of Allah is high and he is modest and his miracles about his compassionate for everything.
Keywords: İslam Dini; Tasavvuf