Filistin Ulusal Yönetimi'nin yerel dış politikası - Yıldırım, İpek (My University, 2020)
20. yüzyıl boyunca uluslararası ilişkilerde uluslararası düzeyde en önemli aktör olarak kabul edilen devletin yanında 21. yüzyılda yerel yönetimler de etkin rol almaya başlamıştır. Yerel yönetimlerin, diğer ülkelerde merkezi yönetim politikalarından bağımsız bir şekilde sürdürdüğü uygulamalar, yerel yönetimlerin dış politikasını yani yerel dış politikayı oluşturur. Yerel dış politikanın bir kolu olan kardeş şehircilik kavramı ise şehirlerin birbiriyle temsilcileri aracılığıyla ilişkiler kurması ve şehirler arasında insan, bilgi ve deneyim alışverişi gerçekleşmeye başlamasıyla ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, Filistin Ulusal Yönetimi’ndeki yerel yönetimlerin yerel dış politikasının ve kardeş şehir ilişkilerinin sürekliliğini, kardeş şehir ilişkisi kurmasının arkasında yatan sebepleri ve kardeş şehir ilişkisinde yer alan iş birliği türünü araştırmayı ve liberalizmin temelinde yer alan küresellik çerçevesinde Filistin’in dahil olduğu yerel dış politika ve kardeş şehirciliğin barış kültürüne katkıda bulunup bulunmadığı sorusuna yanıt aramayı amaçlamaktadır. Çalışmada, Filistin topraklarındaki yerel yönetimlerin ve yerel seçimlerin geçmişinden ve yerel yönetim birimlerinden bahsedilmiştir ve Filistin Ulusal Yönetimi’ndeki yerel yönetimlerin yerel dış politikası incelenmiş ve şehirlerin kardeş şehir faaliyetleri analiz edilmiştir. Bir kısmı İsrail kontrolünde bir devlet olan Filistin Ulusal Yönetimi’nin, çağın gerektirdiklerine uyarak bir yerel dış politikaya sahip olduğu ve kardeş şehir ilişkilerinin sürekliliği olduğu sonucuna varılmıştır.

In addition to the state, which was accepted as the most important actor at the international level during the 20th century, local governments started to take an active role in the 21st century. The practices that local governments carry out independently from central government policies in other countries form the foreign policy of local governments, that is local foreign policy. The concept of town twinning, which is a branch of local foreign policy, emerged when the cities enter into relations with each other through their representatives and exchange of information, people and experience began between the cities. This study aims to investigate the continuity of local foreign policy and sister city relations of local government units in the Palestinian National Authority, the reasons behind establishing a sister city relationship and the type of cooperation in the twin city relationship and seek an answer to the question of whether local foreign policy and town twinning in the framework of globalism, which is on the basis of liberalism, that Palestine involved with, contributes to the culture of peace. In the study, the history of local governments and local election in Palestinian territories and local government units were mentioned and the local foreign policy of local government units in the Palestinian National Authority is examined and sister city activities of the cities are analyzed. It was concluded that the Palestinian National Authority, some of which was a state under the control of Israel, had a local foreign policy and the continuity of its sister city relations by meeting the requirements of the era.
Keywords: Filistin Ulusal Yönetimi; International relations; Kardeş Şehir Faaliyetleri Palestinian National Authority; Kardeş Şehircilik; Local Foreign Policy; Middle East; Orta Doğu; Political science; Sister City Activities; Siyasal bilim; Town Twinning; Uluslararası ilişkiler; Yerel Dış Politika