İstanbul ilinde hastanelerin içinde ve dışında hava ile taşınan funguslar üzerine araştırmalar - Karaltı, İskender (My University, 2006)
Bu çalışma Şubat 2005 ile Ocak 2006 arasında yapılmıştır. Çalışmada İstanbul’daki altı farklı hastanenin (Marmara Üniversitesi Hastanesi, Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kartal Devlet Hastanesi, Çamlıca Medicana Hastanesi (Hayat Hastanesi)) 5 farklı bölümünün (Mikrobiyoloji Laboratuarları, tuvaletleri, bekleme salonları, bahçeleri, kütüphaneleri) fungal florasının belirlenmesi amaçlanmıştır. Örnekler Rose Bengal Pepton Dekstroz Agarın belirtilen bölümlerde yerden 75-85 cm yükseklikte Petri kapağının 15-30 dakika açık bırakılarak havayla temas ettirilmesiyle alınmıştır. Araştırmada toplam 900 fungus (mantar) mantar kolonisi izole edilerek incelenmiştir. 15 cinse ait 40 tür izole edilmiştir. Elde edilen cinsler; Cladosporium, Penicillium, Alternaria, Aspergillus, Aureobasidium, Mycelia sterilia, Scopulariopsis, Rhizopus, Ulocladium, Fusarium, Paecilomyces, Gliocladium, Trichoderma, Drechslera ve Acremonium’ dur. Bunların içinde en fazla izole edilen cinsler; Cladosporium, Penicillium, Alternaria, Aspergillus ve Aureobasidium olmuştur. Çalışmada en fazla izole edilen türler; Cladosporium cladosporioides, Alternaria alternata, Penicillium glabrum, Cladosporium herbarum, Penicillium brevicompactum, Aureobasidium pullulans ve Aspergillus niger olmuştur. Cladosporium en fazla Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül’de; Penicillium Ocak, Şubat, Ekim, Kasım ve Aralık’ta; Alternaria Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos’ ta; Aspergillus Ocak ve Mart’ta; Aureobasidium Mayıs ve Haziran aylarında en yüksek miktarlarda izole edilmişlerdir. Tüm aylar boyunca en yüksek fungus konsantrasyonu Mayıs ayında, en az ise Ocak ayında elde edildi. En fazla fungus yaz mevsiminde izole edilirken en az ise kış mevsiminde izole edildi. Çalışma boyunca örnek alınan alanların sıcaklık ve nem değerleri ölçüldü ve fungus konsantrasyonun havanın sıcaklık ve neminin artmasına bağlı olarak arttığı görüldü. Çalışmada elde edilen funguslardan allerjen olanları belirtildi.

Conducted between February 2005 and January 2006, this study aims to identify the fungal flora of five varied parts (Microbiology laboratories, toilets, waiting saloons, gardens, libraries) of six different hospitals (Marmara University Hospital, Dr. Siyami Ersek Cardiovascular Diseases, Training and Research Hospital, Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Göztepe Training and Research Hospital, Kartal State Hospital, Çamlıca Medicana Hospital (Hayat Hospital)). Samples were taken by leaving open the cover of the Petri dish which contain of Rose Bengal Peptone Dextrose Agar for 15-30 minutes to enable air communication at a height of 75-85 centimeters at the mentioned locations. A total of 900 fungus colonies were examined in the research and 40 species belonging to 15 genus were isolated. The obtained genus are; Cladosporium, Penicillium, Alternaria, Aspergillus, Aureobasidium, Mycelia sterilia, Scopulariopsis, Rhizopus, Ulocladium, Fusarium, Paecilomyces, Gliocladium, Trichoderma, Drechslera and Acremonium. The most isolated genera among them have been Cladosporium, Penicillium, Alternaria, Aspergillus and Aureobasidium. The most frequently encountered species in the study are Cladosporium cladosporioides, Alternaria alternata, Penicillium glabrum, Cladosporium herbarum, Penicillium brevicompactum, Aureobasidium pullulans and Aspergillus niger. The highest isolation of Cladosporium was observed in May, June, July, August and September; of Penicillium in January, February, October, November and December; of Alternaria in May, June, July and August; of Aspergillus in January and March and of Aureobasidium in May and June. The highest fungus concentration has been obtained in May whereas the lowest concentration was in January. The largest number of fungus was isolated in summer and the lowest number of fungus isolation was performed in winter. Heat and moisture measurements have also been made as samples were taken and a positive correlation between fungus concentration and it was seen consantration of fungi increased depending on high of air temperature and moisture. The allergens among the fungi acquired in course of this study have also been listed.
Keywords: Biyoloji; Mikrobiyoloji