Kaşgari'nin Münyetü'l-Musalli isimli eserine İbn Emir Hac'ın tenkitleri - Tuersun, Yalikun (My University, 2022)
YAZAR: YALİKUN TUERSUN ANABİM DALİ: Temel İslam Bilimleri BİLİM DALI: Temel İslam Bilimleri (Arapça) Prof. Dr. Kemal Yıldız TEZ TÜRÜ VE TARİHİ: Yüksek lisans - 2022 ANAHTAR KELİMELERİ: Halbetü'l-mücelli ve bugyetü'l-mübtedi fi şerhi Münyeti'l-musalli ve gunyeti'l-mübtedi, İbn Emir Hac, İmam Sediduddin Kaşgari, Maveraünnehir, Kaşgari, Namaz, İlmihal KAŞGARÎ'NİN MÜNYETÜ'L-MUSALLÎ İSİMLİ ESERİNE İBN EMÎR HAC'IN TENKİTLERİ Bu Araştırmada İbn Emîr Hacc (ö. 879/ 1474) olarak bilinen âlim Şemsüddin Muhammed b. Muhammed’in “Halbetü’l-mücellî ve büğyetü’l-mühtedî” adlı kitabındaki fıkhî konulardan birkısmı ele alınmıştır. Söz konusu eser, allame Muhammed b. Muhammed b. Alî el-Kaşgarî’(ö. 705/ 1306) nin “Münyetü’l-musallî ve gunyetü’l-mübtedî” adlı eserinin şerhidir. İbn Emîr Hacc, bu eserinde “Münyetü’l-Musallî ve Gunyetü’l-Mübtedî”deki konuları, bazı tenkitleriyle birlikte izah ederek incelemiş ve irdelemiştir. Konuyu işlerken yaptığı eleştiriler, söz konusu eseri diğer bir çok şerhten ayıran ciddi faydalar temin etmesidir. Bu araştırma, eleştirilere örnek teşkil edecek bazı meseleleri ele alıyor ve onlara yöneltilen eleştirileri üç noktaya odaklanarak analiz etme girişiminde bulunuyor: - Eleştiri konusu, - Eleştiri yönü, - Fakihlerin sözlerinden bu konuyla alakalı olarak mutemet kitaplarda belirtilenler ışığında elden geldiği kadar değerlendirilmesi.

CANDIDATE: Ylikun Tuersun DEPARTMENT: Basic Islamic Studies FIELD: Basic Islamic Studies (Arabic) SUPERVISER: Prof. Dr. Kemal Yıldız TYPE OF THE THESIS AND THE DATE: M.A. Thesis – 2020 KEY WORDS: Halbetü'l-mücelli ve bugyetü'l-mübtedi fi şerhi Münyeti'l-musalli ve gunyeti'l-mübtedi, İbn Emir Hac, İmam Sediduddin Kaşgari, Maveraünnehir, Kaşgari, Namaz, İlmihal CRITICISMS OF IBN EMIR HAJJ FOR THE WORK TITLED MÜNYETÜ'L-MUSALLI OF KAŞGARI In this research, some of the fiqh subjects in the book Halbetü'l-Mücelli ve Buğyetül-Mühtedî by the scholar Şemseddin Muhammed bin Muhammed, known as Ibn Emir Hajj (d. 879/ 1474), were discussed. The work in question is a commentary on the work of Muhammed bin Ali el-Kaşgarî named Münyetü'l-Musallî ve Gunyetü'l-Mübtedî. In this work, Ibn Emîr Hacc examined and scrutinized the subjects in Münyetü'l-Musallî ve Gunyetü'l-Mübtedî with some of his criticisms. The criticisms he made while processing the subject are that it provides serious benefits that distinguish the work in question from many other commentaries. This research addresses some of the issues that exemplify these criticisms and attempts to analyze the criticisms leveled at them by focusing on three points: - Subject of criticism, - Criticism aspect, - Evaluating the words of the jurists as much as possible in light of what is stated in the fiduciary books regarding this issue.
Keywords: Halbetü'l-mücelli ve bugyetü'l-mübtedi fi şerhi Münyeti'l-musalli ve gunyeti'l-mübtedi; Islam; İbn Emir Hac; İlmihal; İlmihal Halbetü'l-mücelli ve bugyetü'l-mübtedi fi şerhi Münyeti'l-musalli ve gunyeti'l-mübtedi; İmam Sediduddin Kaşgari; İslam; Kaşgari; Maveraünnehir; Namaz