761 no’lu Üsküdar Şer’iyye Sicilinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi - Uygun, Ayşe (My University, 2014)
Bu tez, Üsküdar Şer‘iyye Mahkemelerine ait h. 1316-1317 (m.1899-1900) tarihli 761 numaralı Şer‘iyye Sicili’ni konu edinmektedir. Hüccetlerden müteşekkil olan bu sicil esas alınarak, h. 1316-1317 yılları arasında Üsküdar’ın ekonomik, sosyal ve dinî-kültürel hayatı incelenmeye çalışılmıştır. Tez, bu alanda yapılan çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Tez giriş, beş ana bölüm, sonuç, ekler ve kaynakçadan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, şer‘iyye mahkemeleri ve şer’iye sicillerine, 761 No’lu Üsküdar Şer‘iyye Sicilinin özelliklerine ve Üsküdar’ın tarihine kısaca değinilmiştir. Teze konu olan Şer‘iyye Sicili’nde yer alan bilgiler ışığında, birinci bölümde Üsküdar’ın idarî durumu, ikinci bölümde Üsküdar’da sosyal hayat, üçüncü bölümde Üsküdar’da ekonomik hayat, dördüncü bölümde Üsküdar’da dinî-kültürel hayat ele alınmıştır. Beşinci bölümde ise, 761 No’lu Üsküdar Şer‘iyye Sicili’nin günümüz harfleriyle yazılmış metni yer almaktadır. Sonuçta, defterdeki bilgilerin genel bir değerlendirmesi sunulmuştur. Ekler kısmında, sicilde yer alan hüccet kayıtlarının tasnifi ve defterden örnek sayfalar yer almaktadır. Son olarak tez, kaynakça kısmıyla sonlandırılmaktadır. dar Şer’iye Sicili, Üsküdar’ın İdarî Yapısı, Üsküdar’da Ekonomik Hayat, Üsküdar’da Sosyal Hayat, Üsküdar’da Dinî-Kültürel Hayat.

The subject of the thesis is one of the şeriyye Court Records of Uskudar which has a registration number of 761 and it was dated between 1899 and 1900 years. The social, economic, cultural and religious life of Uskudar between the years of 1316-1317, has been explored by examining the huccets (deeds) in the record. The thesis aims to contribute the other studies which made earlier in this field. The thesis consists of an introduction, five chapters, conclusion, appendix and a bibliography. The introduction deals briefly with the general features of şeriyye courts and şeriyye registers and especially the characteristics of Uskudar şeriyye court register which was numbered as 761 and finally a brief history of Uskudar district. The structure of Uskudar’s administration, social, economic, religious and cultural life is presented in chapters I, II, III in order, basedon the information given in thesicil, The chapters IV and V include the transliterationof the original text of the register. The conclusion chapter has a general evaluation of the information about the register. In the appendix,a classification of the whole deeds (huccet) in the sicil was given, along witha fewselectedoriginal pages. Finally, the thesis ends with a bibliography. yye, register, Uskudar,economic, social, religious, cultural, life.
Keywords: Dinî-Kültürel Hayat; İdari Yapı; İslam Tarihi; Şer’iyye Sicilleri; Üsküdar; Üsküdar_Sosyal Hayat