Okul Öncesi Çocuk Merkezli Öğrenme ve Müzik Stratejileri - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Okulöncesi müzik eğitimi ile ilgili yapılan araştırmalarda, “Çocuk merkezli” olarak yapılan derslerin, çocukların müzikal yaratıcılıkları ve müzikal algılamalarına olumlu yönde etki ettiği saptanmıştır. Yapılan bu çalışmada da, okulöncesi müzik eğitiminde çocuk merkezli öğrenme ana başlığı altında, müzik eğitiminde çocuk merkezli uygulamalar, öğretmen merkezli ve çocuk merkezli müzik dersleri arasındaki farklar ve problem çözme stratejileri gibi bağlantılı konular üzerinde durulmuştur. Bu doğrultuda yapılan çalışmanın amacı ise, okul öncesi çocuk merkezli öğrenme hakkında yurtdışı kaynaklarla destekli ön bilgi vermek ve okul öncesi uygulamalarında çalışan eğitmenlere kullandıkları mevcut müzik programlarında, öğrencilerinin müzikal gelişimlerini nasıl sağlayacakları konusunda çeşitli yollar önermektir. Çalışmanın sonucunda, okulöncesi müzik eğitiminde çocuklara daha fazla özgürlük ve yaratıcılık alanlarının verilmesi ile okulöncesi temel müzik eğitim programında olumlu gelişmelerin sağlanabileceği savunulmuştur. Ayrıca okulöncesi öğretmeni yetiştiren kurumların dört senelik lisans eğitimi programlarının mevcut zorunlu derslerine, müzik eğitimi derslerinin de eklenmesi gerektiği üzerinde önemle durulmuştur.

In the researches carried out regarding pre-school music education, it has been found that “child-based” lessons positively affect the musical creativity and musical perceptions of children. In this research, under the main title of child-based learning in pre-school music education, subjects such as child-based applications in music education, differences between teacher-based and child-based music lessons and problem solving strategies have been focused on. The purpose of the study carried out in this direction is to give first information supported with foreign resources on pre-school “child-based” learning and to propose various methods for forming the musical developments of their students. At the end of the study, it was defended that by giving children freedom and creative places in their pre-school music education can provide positive development in fundamental music education program. And adding music lessons in four years Pre-school Teacher Education programs was also suggested.
Preschool Child-Centered Learning and Music Strategies