Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin motivasyon düzeyleri - Akhan, Latife Utaş (My University, 2004)
Bu çalışma, psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin, motivasyon düzeylerinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evren ve örneklemini, İstanbul il sınırları içinde bulunan, araştırma için izin alınan Sağlık Bakanlığı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri kliniklerinde çalışan 101 hemşire oluşturmaktadır. Araştırma 1 Eylül 2003 - 1 Aralık 2003 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, literatür bilgileri doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu (Ek 1) ve Motivasyon Kaynakları Envanteri (Ek 2) kullanılmıştır. Çalışmanın verileri, bilgisayar ortamında Student, Anova, Kruskal Wallis, Tek Yönlü Varyans Analizi, Ki-kare ve Fisher Exact Testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda; psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin Motivasyon Kaynakları Envanteri toplam puanı/ alt grup puan ortalamaları ile eğitim, çalışma şekli, gece çalışma sayısı, mesleği sevme durumu, yapılan işi önemli görme durumu, başarı duygusu alma durumu, çalıştıkları servisi seçme durumu, kurumun çalışma koşullarının uygunluk ve yeterlilik durumu arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Yaş, medeni durum, sahip olunan çocuk sayısı, kurumda çalışma yılı, meslekte çalışma yılı ve çalışılan iş yeri sayısı ile Motivasyon Kaynakları Envanteri toplam puan/ alt grup puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin eğitim düzeyleri arttıkça motivasyon düzeylerinin arttığını, ayrıca; olumsuz çalışma koşularının motivasyon düzeylerini negatif yönde etkilediğini söyleyebiliriz. This study is planned as descriptive for examining the motivation levels of the nurses working in pschiatry clinic. 101 nurses working in Ministry of Healt Bakırköy Reception Institute Education and Recearch Hospital, İstanbul Unıversity Faculty of Medicine Education and Research Hospital and Cerrahpaşa Faculty of Medicine Education and Research Hospital- which are located in Istanbul province borders and from which allowance was taken for research - froms the universe and sampling of the research was performed between 1 September 2003 and 1 December 2003. Survey forms (Appendix 1) were prepared by the researcher in accordance with litareture information and Motivation Sources Inventory (Appendix 2) were used as data collecting means during research. Data of the study were evaluated statistically by computer using Student, Anova, Kruskal Wallis, One Way Variance Analysis, Ki-Kare and Fischer Exact Test. As a result of the study, statistically important differences were found between the Motivation Sources Inventory total point/ sub-point averages and education, way of working, number of working at night, state of loving the job, state of finding the work important, state of obtaining a sense of success, state of selecting the service to work, state of sufficiency and appropriateness of the institution's working conditions (p<0,05). However, statistically important differences were not found between Motivation Sources Inventory total point/ sub-point averages and age, civil status, number of children, how many years they worked in the institution, how many years they worked in this job and number work place (p<0,05). As a result, we can say that the motivation levels of the nurses working in psychiatry clinic increases as their education levels increase and also negative working conditions affects negatively the motivation levels.
Keywords: Hemşireler