Edirne’nin içme suyu fluor oranı farklı 3 ilçesinde dental fluorozis ve diş çürüğü prevalansının değerlendirilmesi - MENTEŞ, ALİ RECAİ; HAZNEDAROĞLU, EDA (My University, 2019)
Amaç: Çalışmamızda Edirne’nin 3 ilçesinde içme sularındakifluor seviyeleri belirlenerek bölgede yaşayan çocuklarda dentalfluorozis ve diş çürüğü görülme sıklığı değerlendirilmiştir.Gereç ve Yöntem: Edirne ilinde, Kuzey Havsa, Süloğlu veLalapaşa ilçe merkezleri ve köylerinden içme suyu örnekleritoplanmıştır. İçme sularındaki fluor miktarları iyon spesifik Felektrodu (Orion 960900 Fluoride Combination Electrode,Thermo Scientific) kullanılarak ölçülmüştür. Bu bölgedekiçocuklarda diş çürükleri DMFT/dft indeksi kullanılarak dentalfluorozis ise Thylstrup-Fejerskov (TF) indeksi kullanılarak incelenmiştir.Bölge, içme sularındaki fluor oranlarına göre grup1: <0,5 ppm (F1), grup 2: 0,5-1,2 ppm (F2) ve grup 3: 2,39 ppm(F3) şeklinde gruplandırılmıştır. Toplanan tüm veriler SPSS21v istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Araştırmaya toplam 231 çocuk (%55 erkek %45 kız;yaş ortalaması 9,89±1,68) dahil edilmiştir. F1 grubunda 146(%63,2); F2 grubunda 51 (%22,1); F3 grubunda 34 (%14,7)çocuk bulunmaktadır. İçme suyundaki fluor miktarı ile dentalfluorozis ilişkisine bakıldığında F1, F2, F3 gruplarının TF ortalamaları0,39±0,88; 0,33±0,71; 3,56±2,64 olarak tespit edilmişolup F1, F2, F3 grupları arasında istatistiksel olarak anlamlıfark bulunmuştur (p=0,000). İçme suyundaki fluor ile diş çürüğüilişkisine bakıldığında F1, F2, F3 gruplarında DMFT/dft ortalamaları5,27±3,39; 3,55±3,60; 2,35±2,65 olarak bulunmuşolup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmiştir(p=0,000).Sonuç: İçme suyundaki fluor seviyesini artması ile çocuklardadental fluorozis şiddetinin arttığı gözlenmiştir. Çürük prevalansınınyüksek bulunduğu bölgelerde sistemik fluorun çürüktenkorunmada bir miktar etkili olduğu ancak özellikle süt dentisyondabeklenen etkisinin olmadığı görülmüştür. Çalışmamızbir kez daha sistemik fluorun çürükten korunmada tek başınayetersiz olabileceğini göstermiştir.

Aim: The aim of this study was to investigate fluoride levels in drinking water in 3 districts of Edirne and evaluate the prevalence of dental caries and dental fluorosis in children. Material and Methods: Drinking water samples were collected from villages of north Havsa, Süloğlu and Lalapaşa districts in Edirne province. Fluorine levels in drinking water were measured using ion-specific F electrode (Orion 960900 Fluoride Combination Electrode, Thermo Scientific). Children in this region were screened for dental caries by using DMFT/dft index and dental fluorosis was evaluated by Thylstrup-Fejerskov (TF) Index. According to the fluoride levels in drinking water the region was divided into, group 1: <0.5ppm (F1), group 2: 0.5-1.2ppm (F2) and group 3 = 2.39 ppm (F3). All collected data were evaluated by using SPSS 21v statistics program. Results: A total of 231 children (55% male, 45% female, mean age 9.89 ±1.68) were included in the study. There were 146 (63.2%) children in the F1 group, 51 (22.1%) in F2 and 34 (14.7%) in F3 group. The mean TF scores in F1, F2, F3 groups were 0.39±0.88; 0.33± 0.71; 3.56±2.64 respectively and the difference between groups was statistically significant (p = 0.000). DMFT / dft scores in F1, F2, F3 groups were 5.27±3.39; 3.55±3.60; 2.35±2.65 and the difference between groups was statistically significant (p = 0.000). Conclusions: It was observed that increase in fluoride levels in drinking water increased the severity of dental fluorosis in children. Systemic use of fluoride was found to have little effect on preventing dental caries in areas with high caries risk. However, it didn’t have the expected caries prevention effect on primary dentition. It may be concluded that systemic use fluoride without proper oral health measures may be insufficient to protecting against caries.
Prevalence of dental fluorosis and dental caries in 3 districts of Edirne with different water fluoride levels
Keywords: Diş Hekimliği