Türkiye’de 2000 yılı sonrasında gelir eşitsizliğinin ekonomik ve toplumsal yapıda yol açtığı sorunlar - Karakoçoğlu, Dilek (My University, 2019)
Gelir dağılımı konusu, gelişmekte olan ülkelerin ve hatta zaman zaman bazı gelişmiş ülkelerin de önemli bir sorunudur. Geçmişten gelen ve günümüzde de hala varlığını devam ettiren gelir eşitsizliği sorunu bir türlü etkin ve kalıcı olacak şekilde bir çözüme kavuşturulamamıştır. İktisat biliminin de doğmasına neden olan kıt malların varlığı ile sonsuz istek ve ihtiyaçları olan bireylerin bu ihtiyaçları karşılama arzusu sürekli şiddetini arttırarak devam etmektedir. Bunu sağlamanın da tek ve geçerli nedeni belli bir düzeyde gelir elde edebiliyor olmalarıdır. En azından temel ihtiyaçların karşılanması doğrultusunda bireylerin belli ve düzenli gelir elde edecekleri bir işte varlıklarını göstermesi gerekmektedir. Ancak belli nedenlerden dolayı ekonomi içerisinde yer alan bireyler ve kurumlar arasında gelir eşitsizliği yaşanmakta ve bu durum etkisini giderek arttırmaktadır.Gelir eşitsizliği sorununa neden olan faktörler ve bunlara etki edecek çözüm önerileri ve çalışma stratejileri ile sorunun büyümesi engellenmeye çalışılmalıdır. Çünkü gelir eşitsizliği ekonomide başka sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunların giderek artması ve ülke içerisinde yaşayan bireylerin yaşamlarına etki edecek düzeye gelmesi ekonomik anlamda sorun yaşatacağı gibi toplumsal sorunların da oluşmasına neden olacaktır. Toplumsal olarak yaşanacak sorunlar ülkenin huzur ve güvenliğini tehdit edecek ve toplumsal anlamda bir karmaşa yaşanmasına neden olacaktır.Bu çalışmada Türkiye’de 2000 yılı sonrasında yaşanan gelir dağılımının seyri, OECD ülkelerindeki yeri, neden olduğu ekonomik ve toplumsal sorunlar konusunun analizi yapılamaya çalışılacaktır. Bu bağlamda birinci bölümde kavramsal ve kuramsal çerçeve çizilecek, gelir, gelir dağılımı, ölçüm yöntemleri, neden olan faktörler iktisat okullarının görüşleri gibi konulara yer verilecektir. İkinci bölümde Türkiye’deki gelir dağılımının 2000 yılı sonrasındaki seyrine ve OECD ülkelerindeki yerine yer verilecek olup, kadın erkek arasındaki gelir eşitsizliği durumuna değinilecektir. Üçüncü bölümde ise yaşanan bu gelir eşitsizliği sorununun sonucunda oluşan ekonomik ve toplumsal sorunlar ortaya konulmaya çalışılacaktır.

The issue of income distribution in developing countries and some developed countries mistakes are becoming a significant problem. Blast from the past, and still continues the existence of income inequality to be a kind of active and persistent problem into a solution. Economics and the science of causes with the presence of scarce goods born infinite desires and needs of individuals with the desire to meet these needs, increasing the severity of all times. The reason for the current one to achieve this and get a certain level of income. At least the basic needs of individuals in accordance with the will of a regular income and assets required to present. But for obvious reasons the economy is located within the income inequality between individuals and institutions taking place, and in this case the effect of the increases steadily.Factors that cause to the problem of income inequality and their impact on solutions and strategies to prevent the problem with growth. Because income inequality causes other problems in the economy. This problem is growing and the country of living individuals in their lives will influence economic problem has brought upon the arrival of the level of social problems such as will cause. There will be problems as social peace and security threats in the country and led to a societal sense of confusion.In this study, 2000 years in Turkey after the course of distribution of income, the OECD countries in place, the issue of economic and social problems caused by the analysis will be trying to do. In this context, the first section will be drawn at the conceptual and theoretical framework, income, income distribution, measurement methods, the factors that cause the conviction of topics such as school of economics. In the second chapter, the distribution of income in the year 2000 after Turkey leisurely and OECD countries will be given instead of income inequality between men and women, referred to the State. The third part is the problem of this income inequality as a result of economic and social problems will be trying to put out.
Keywords: Economic and Social Problems; Ekonomik ve Toplumsal Sorunlar; Gelir; Gelir Eşitsizliği; Income; Income Inequality; OECD Countries; OECD Ülkeleri