Türkiye ve Tacikistan cumhuriyetlerinde ombudsmanlık kurumu : karşılaştırmalı bir inceleme - Vokhidov, İdibek (My University, 2022)
Farklı devletlerde toplumdaki gelişmelere paralel olarak insan haklarını iyileştirmek, bürokratik yapıyı kontrol etmek ve bireysel başvuruları incelemek amacıyla ortaya çıkan ombudsmanlık, her devletin sosyal, siyasi, kültürel ve idari şartlarına göre farklı şekillerde yapılanmıştır. Modern çağda bu kurum dünyanın birçok ülkesinde kullanılmakta ve her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada bir kamu yönetimi denetim mekanizması olarak ombudsmanın tarihsel gelişimini, özelliklerini ve faaliyet alanını inceleyeceğiz. Dünyanın tüm kıtalarına yayılmış bir demokrasi projesi olarak görülen ombudsman günümüz itibarıyla hem Türkiye, hem de Tacikistan’ın siyasi ve idari yapısına dahil edilmiş bulunmaktadır. Bu bağlamda, çalışma, Türkiye ve Tacikistan’da idarenin denetiminde ombudsman kurumlarını analiz ederek karşılaştırmaktadır.

The ombudsman, which was formed in order to improve the human rights of the countries, to control the bureaucratic structure and to examine individual applications in parallel with the developments in the society, has been structured in different ways according to the social, political, cultural and administrative conditions of each state. In the modern age, this institution is used in many countries of the world and is becoming widespread day by day. In this study, we will examine the historical development, characteristics and field of activity of the ombudsman as a control mechanism of public administration. As of today, ombudsman has spread to all continents as a democracy project of the World's, and have been included into the political and administrative structure of both Türkiye and Tajikistan. In this context, the study analyzes and compares the role of ombudsman in the audition of public administration in Türkiye and Tajikistan.
Keywords: Comparison; Human Rights; İnsan Hakları Ombudsman; Kamu hakemi; Karşılaştırma; Ombudsman; Ombudspersons; Ombudspersons --Turkey; Tacikistan; Tajikistan; Türkiye