İşletmelerde bilişim teknolojilerinin muhasebeleştirilmesi, maliyetler üzerine etkisi ve Türkiye uygulaması - Erdoğan, Emrah (My University, 2010)
Bilişim Teknolojileri; Bilişimde kullanılan bütün araç ve gereçlerin oluşturduğu sistem olarak tanımlanmakta ve hayatımızda geniş bir kullunım alanı bulmaktadır. Özellikle bilginin üretimde kullanılan en önemli girdi haline alması ile birlikte bilginin derlenmesi, işlenmesi, saklanması ve istenildiğinde ulaşılabilmesi bilgi teknolojilerinin işletmeler de kullanımı daha önemli kılmıştır. İşletmelerde kullanılan bilişim teknolojileri işletmenin faaliyet gösterdiği sektöre göre farklılık gösterebilir. Özellikle ‘Hizmet Sektörün’ de faaliyet gösteren ‘Bankacılık Sektörü’ bilişim teknolojilerini yoğun olarak kullanmaktadır. Bilişim teknolojilerine bağlı bankacılık araçları, banka açısında maliyet avantajı oluştururken, müşteri açısından maliyet ile zaman tasarrufu sağlar bu yönleri ile hem bankaya hemde müşteriye katma değer yaratmaktadır. Bilişim teknolojilerinin son yıllarda bankalar da özellikle maliyet avantajı yaratması ve rakip bankalar ile rekabet etmenin önemli bir silahı halini alması bankaların bilişim teknolojilerine yatırımlarını artırmıştır. Bilişim teknolojilerine yapılan yatırımlar artmış fakat yapılan yatırımlardan alınan verimin bilişim teknolojilerine yapılan harcamaları geçip geçmediği yani maliyetleri ne yönde etkilediği önemli bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca işletmeler açısından yeni bir kavram olan bilişim teknolojilerinin muhasebeleştirilmesinin nasıl yapılacağı bekleyen sorular arasındadır. Tezimizde bilişim teknolojileri tanıtılmış, muhasebeleştirilmesi ile ilgili örnekler yapılarak tanımlamara yer verilmiş, bilişim teknolojilerinin maliyetler üzerine etkisi araştırılmış ve son olarak bankalarda kullanılan bilişim teknolojisi temelli araçlar üzerinde bir uygulama yapılmıştır.

Information Technologies; its known as all the system of tools and equipment used IT and it’s used in various places in our lives. Especially, along with information become the most important imput used in production, compiling, processing, saving of information and availability of it make IT more important for enterprises. The IT used in enterprises varies depending on the sector the enterprise operates. Especially, the Banking sector uses IT a lot. As IT banking equipments are an advantage of the cost, it saves money and time for the consumer. With this, its useful both for the bank and the consumer. Lately, the cost advantage of IT in Banking sector and competing with the rival banks make banks to invest in information technologies. The investment in IT is raising but the output of the investment that if the investments in IT are more is still a question. As it’s a new concept, it’s a question how the recognition of it. In the thesis, its tried to identify the IT, the description it with examples, the effect of technology in cost, and the applications on tools based IT in Banks.
Keywords: Bilişim; Muhasebe; Muhasebe_Türkiye