Banka muhasebesinde dönem sonu işlemleri ve finansal raporlama - Akın, Emre (My University, 2011)
BANKA MUHASEBESİNDE DÖNEM SONU İŞLEMLERİ VE FİNANSAL RAPORLAMA Ekonomide büyük bir öneme ve etkiye sahip olan banka muhasebesinde dönem sonu işlemleri ve finansal raporlama konusunu inceleyen bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Ayrı bir ihtisas muhasebesini gerektiren bankacılık işlemleri, genel muhasebe ile karşılaştırmalı olarak anlatılmıştır. Paranın yaygınlaşması ve ekonominin gelişmesiyle ortaya çıkan banka ve bankacılık ilk bölümde ele alınmıştır. Tezin asıl konusunu dönem sonu işlemleri oluşturmasına rağmen öncelikli banka muhasebesinin temel özellikleri ve tekdüzen hesap planı hakkında bilgi edinmek gerekmektedir. Bu konuya da ikinci bölümde yer verilmiştir. Dönem sonu işlemleri yapıldıktan sonraki adım olarak ortaya çıkan finansal raporlama üçüncü bölümde yer almıştır. Burada hangi mali tabloların çıkarılacağı ve bu tabloların yayımı konusu incelenmiştir. Ayrıca dönem sonu muhasebesi ve finansal raporlamaya aykırı davranışlar sonucu Türk Ceza Kanunu ve Bankalar Kanunu’na göre uygulanacak yaptırımlara da bu bölümde yer verilmiştir. Dördüncü ve son bölümde tezin en büyük kısmını kapsayan dönem sonu işlemlerine yer verilmiştir. Bu bölümde özellikle banka muhasebesine özgü işlemler alınmıştır. Bunlar; reeskont işlemleri, faiz tahakkukları, kasa ve efektif deposu envanteri, evalüasyon işlemleri, karşılıklar ve değerleme işlemleridir.

PERIOD END TRANSACTIONS AND FINANCIAL REPORTING IN BANK ACCOUNTING This thesis of written research consists of four parts which analyses period end transactions and financial reporting in bank accounting that have an importance account and effect on economy. Banking operations which implies a separate specialized accounting explained as comparatively to financial accounting. Banks and banking appeared with the help of money's becoming widespread and development of economy are handled in the first part. Although period end transactions form the main subject, we need to attain knowledge about the main features of bank accounting and uniform system of accounts. And this subject is mentioned in second part. Financial reporting appeared as a next step after the period end transactions are done is mentioned in third part. The subject of which financial reports will be omitted and the spreading of these financial reports is examined in this part. Also, sanctions that will be applied according to Turkish Criminal Code and Banking Law which are improper actions of period end transactions and financial reporting explained in this part, too. Period end transactions that cover most part of thesis are mentioned in the fourth and last part. In this part, particularly, transactions are explained which are specific to banking accounting. These are rediscount transactions, accrual of interest, vault cash and effective stock inventory, evaluation transactions and reserves and due diligence transactions.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finasal Raporlama; Muhasebe