KAR PAYI ÖDENMEMESİ NEDENİYLE ANONİM ŞİRKETİN HAKLI SEBEPLE FESHİ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Anonim şirketlerin haklı sebeplerle fes-hi, Türk Ticaret Kanunu’nun 531. madde-sinde düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre, azınlık pay sahipleri, haklı sebeplerin varlığı halinde şirketin feshini talep edebilmek-tedir. Kanunda, haklı sebep olarak değer-lendirilebilecek durumlar sayılmamıştır. Bu nedenle, anonim şirketin feshine yol açacak haklı sebeplerin neler olduğunun belirlenmesi son derece önemlidir. Bu ko-nuda doktrin görüşleri ve yargı kararları yol gösterici durumdadır. Kâr payı dağıtılma-ması da anonim şirketin haklı feshi bağla-mında tartışılan sebeplerdendir. Zira kar elde etme, pay sahiplerinin şirkete ortak olmaktaki temel amaçlarındandır.Çalışmada, genel olarak kâr payı dağıtıl-mamasının hangi durumlarda anonim şir-ketin haklı feshine gerekçe oluşturabileceği tartışılmaktadır. İlk olarak kısaca haklı sebep kavramı üzerinde durulacaktır. Ardından kâr payına ilişkin kısa açıklamalara yer verilecek ve her iki kavramın ilişkisi ele alınacaktır.Mahkemenin haklı sebebin tespiti hususunda takdir yetkisi bulunmaktadır. Aynı şekilde, haklı sebebin varlığı değerlendirildiğinde, fesih ya da alternatif diğer çözümlerden hangisinin tercih edileceği hususunda da mahkemenin takdir yetkisi vardır. Çalışma-mızda, kâr payı dağıtılmaması nedeniyle açılan anonim şirketlerin haklı feshi davalarında, özellikle bu takdir yetkisinin kul-lanımında şirket menfaati kavramının gözetil-mesinin önemi değerlendirilecektir.