İstanbul'da yaşayan kadınların ev yaşamı ve mutfak kültürü üzerine nitel bir araştırma - Sandal, Damla (My University, 2024)
Bu tez, İstanbul'da yaşayan kadınların mutfak alışkanlıklarını incelemek ve yemek yaparken kullandıkları tarifler aracılığıyla ev içinde yürütülen işlerde görünür olmayan, ücret karşılığında gerçekleşmeyen emeği gözlemlemektir. Mutfak kültürünün bir bellek deposu olduğu ve kültürel kodların bu bağlamda nasıl işlediği merakıyla göçün, toplumsal cinsiyet rollerinin yemek kültürüne nasıl yansıdığını göstermeye ve kent kültürünün mutfak kültüründeki değişim süreçlerine olan etkilerini açıklamaya çalışmaktadır. Bu amaçla İstanbul’da yaşayan farklı sosyal, kültürel, ekonomik bağlamlardan gelmiş ve farklı cinsiyet kimliklerine mensup 30 kadınla yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar ve odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular, kent kültüründeki değişim unsurlarına işaret ederek toplumsal cinsiyet rollerine odaklanılarak ev içinde görünmeyen emeğin ve mutfaktaki kadın belleğinin kuşaklar arası aktarımını gözlemlemektedir.

This thesis aims to examine the culinary habits of women living in Istanbul and to observe the invisible, unpaid labor in domestic work through the recipes they use in cooking. With the curiosity that culinary culture is a repository of memory and how cultural codes function in this context, it tries to show how migration, gender roles are reflected in food culture and to explain the effects of urban culture on the processes of change in culinary culture. For this purpose, semi-structured in-depth interviews and focus group discussions were conducted with 30 women from different social, cultural and economic contexts and belonging to different gender identities living in Istanbul. The findings point to the elements of change in urban culture and observe the invisible female labor at home in the fields of gender equality and identity formation and the intergenerational transmission of women's memory in the kitchen.
A qualitative study on the home life and kitchen culture of women living in Istanbul
Keywords: -- Türkiye; Cities and town --Turkey; culinary culture; ev içi emek; everyday life; Food culture --Turkey; gündelik yaşam; Istanbul; Istanbul (Turkey); İstanbul; İstanbul (Türkiye); kent kültürü; memory; mutfak kültürü; oyun; oyunbozan urban culture; recipe; Social life and customs; Social surveys --Turkey; Sosyal araştırmalar; Sosyal yaşam ve adetler; Şehirler ve kasabalar; Türkiye; yemek hafızası; Yemek kültürü; yemek tarifi