KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK, ALGILANAN_x000D_ DIŞSAL PRESTİJ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: SOSYAL_x000D_ KİMLİK KURAMI ÇERÇEVESİNDE BİR ARAŞTIRMA - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu araştırmada dışsal prestij algısının, kurumsal sosyal sorumluluk ve örgütselbağlılık ilişkisindeki aracılık rolü sosyal kimlik kuramı çerçevesinde incelenmiştir.Araştırma kapsamında, kurumsal sosyal sorumluluk ve dışsal prestij kavramları ileörgütsel bağlılık kavramının alt boyutları arasındaki ilişkiler incelenerek ilgili yazınakatkı sağlanması amaçlanmaktadır. Araştırmanın amacı kapsamında İstanbul ilindefaaliyet gösteren işletmelerde beyaz yakalı olarak çalışan 155 kişi ile anket yapılmıştır.Araştırmanın hipotezlerini test etmek için korelasyon ve bir dizi regresyon analizleriyapılmıştır. Dışsal prestij algısının aracı rolünü tespit etmek amacıyla yapılanregresyon analizinin sonuçlarına göre kurumsal sosyal sorumluluk değişkenininörgütsel bağlılık üzerindeki etkisi dışsal prestij algısı değişkeni analize dahiledildiğinde azaldığı tespit edilmiştir. Bu sonuca göre dışsal prestij algısı değişkeninin,kurumsal sosyal sorumluluk ile örgütsel bağlılık arasında kısmi aracı değişken rolünüüstlendiği sonucuna varılmıştır.

In this study, the mediator role of external prestige perception in the relationship between_x000D_ social responsibility and organizational commitment was investigated by drawing from_x000D_ Social Identity Theory. Present work intended to contribute to the related literature by_x000D_ investigating the relationships between corporate social responsibility and perceived_x000D_ external prestige concepts and sub-dimensions of organizational commitment concept._x000D_ In the scope of the study, survey method was adopted for collecting data from 155 white-collar employees who are working in the firms operated in Istanbul. Correlation_x000D_ and a series of regression analyzes were applied to test research hypotheses._x000D_ Results indicated that the effect of corporate social responsibility on organizational_x000D_ commitment decreased when the external prestige perception variable was included_x000D_ in the analysis. Therefore, it was concluded that the external prestige perception has_x000D_ a partial mediating role between corporate social responsibility and organizational_x000D_ commitment.
CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY, PERCEIVED EXTERNAL PRESTIGE AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT: A RESEARCH IN THE CONTEXT OF SOCIAL IDENTITY THEORY