Koroner kalp hastalarında öz bakım ve kardiyak anksiyete - Mengüç Dolar, Gözde (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmada koroner kalp hastalarında öz bakım ve kardiyak anksiyete düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 1 Ekim 2024 ve 1 Mart 2025 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinin kardiyoloji servisinde yatan 200 hasta ile yapıldı. Veriler, Hasta Tanıtım Formu, Koroner Kalp Hastalığı Öz Bakım Envanteri ve Kardiyak Anksiyete Ölçeği kullanıldı. Analizlerde, tanımlayıcı istatislikler, Kruskal Wallis H Testi, Mann Whitney U testi, Sperman Korelasyonu ve Çoklu Regresyon analizi yapıldı Bulgular: Hastaların %72,5’i erkek, %78,5’i evli ve yaş ortalaması 62,82±11,80’dir. Kardiyak anksiyete ölçeği puan ortalaması 1,99±0,59, Öz bakım envanterinde; öz bakım sürdürme alt ölçeği puan ortalaması 25,82±5,10, öz bakımı yönetme puanı10,56±3,70 ve öz bakımda öz güven alt ölçeği puanı 20,30±3,47 olduğu bulundu. Kardiyak anksiyete ölçeği puanları ile öz bakımı sürdürme (r=,203, p<.001), öz bakımı yönetme (r=,168, p<.05) ve öz bakım öz güven alt boyutu (r=,255, p<.001) puanları arasında düşük düzeyde pozitif, doğrusal anlamlı bir ilişki saptandı. Regresyon analizinde, öz bakımı sürdürme, öz bakımı yönetme ve öz bakımda öz güven değişkenleri kardiyak anksiyete durumundaki toplam varyansın %6,6’sını açıkladığı belirlendi. Sonuç: Hastaların kardiyak anksiyete puanı ortalama düzeyde bulundu. Öz bakım sürdürme boyutunda ortalama puan, öz bakımı yönetme puanı ortalamanın altında ve öz bakım öz güven puanı ortalamanın üstünde olduğu saptandı. Öz bakım yönetme değişkeni kardiyak anksiyetenin anlamlı yordayıcısı olduğu görüldü. Koroner arter hastalığı olan hastalarda kardiyak anksiyeteyi hafifletmek ve genel hastalık sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için öz bakım yönetimi becerilerini geliştirmenin önemini vurgulamaktadır.

Objective: This study aimed to assess the levels of self-care and cardiac anxiety among patients with coronary artery disease. Materials and Methods : This cross-sectional study was conducted with 200 patients admitted to the cardiology department of a training and research hospital in Istanbul between October 1, 2024, and March 1, 2025. Data were collected using the Patient Identification Form, the Coronary Heart Disease Self-Care Inventory, and the Cardiac Anxiety Scale. Statistical analyses included descriptive statistics, the Kruskal-Wallis H test, the Mann-Whitney U test, Spearman’s correlation analysis, and multiple regression analysis. Results: Among the participants, 72.5% were male and 78.5% were married, with a mean age of 62.82 ± 11.80 years. The mean cardiac anxiety score was 1.99 ± 0.59. The mean scores for the self-care dimensions were as follows: self-care maintenance: 25.82 ± 5.10; self-care management: 10.56 ± 3.70; and self-care confidence: 20.30 ± 3.47. A weak but statistically significant positive correlation was observed between cardiac anxiety and self-care maintenance (r = .203, p < .001), self-care management (r = .168, p < .05), and self-care confidence (r = .255, p < .001). The multiple regression analysis revealed that the three self-care dimensions collectively explained 6.6% of the variance in cardiac anxiety, with self-care management identified as a significant predictor. Conclusion: Patients demonstrated moderate levels of cardiac anxiety. While the mean score for self-care maintenance was at an average level, the score for self-care management was below average, and the score for self-care confidence was above average. Notably, self-care management was found to be a significant predictor of cardiac anxiety. These findings underscore the importance of enhancing self-care management abilities in patients with coronary artery disease to help mitigate cardiac anxiety and improve overall disease outcomes.
Self-care and cardiac anxiety in coronary heart patients
Keywords: cardiac anxiety; Cardiac Surgical Procedures; Coronary heart disease; Heart Diseases; Hemşirelik; Kalp Cerrahi İşlemleri; Kalp Hastalıkları; kardiyak anksiyete; Koroner kalp hastalığı; Nursing; öz bakım; self-care