Aşırı aktif mesaneli kadınlarda mobil uygulama ile mesane eğitiminin yaşam kalitesi ve cinsel doyumuna etkisi - Ölmez Yalazı, Rüveyda (My University, 2025)
Amaç: Araştırma, Aşırı aktif mesane tanısı konulan kadınlara mobil uygulama ile verilen mesane eğitimin yaşam kalitesi ve cinsel doyum etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Ocak 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında İstanbul ili Avrupa yakasında bir üniversite hastanesinin ürojinekoloji polikliniğinde yapılan randomize kontrollü bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini bir üniversitesi hastanesine başvuran, örnekleme dahil olma kriterlerine uyan 50 deney (mobil uygulama grubu) ve 50 kontrol (kontrol grubu) olmak üzere toplam 100 aşırı aktif mesane tanı konulan kadın oluşturmuştur. Mobil uygulama gruplarındaki kadınlara tedavi sürecine yönelik mobil uygulama tabanlı mesane eğitimi uygulanmış ve kontrol gruplarındaki kadınlar ise rutin klinik uygulanan eğitim ve danışmanlık almıştır. Veriler; kişisel bilgi formu, üriner günlük, Uluslararası İnkontinans Anketi Alt İdrar Yolu Belirtileri Yaşam Kalitesi Ölçeği (ICIQ-LUTSqol), Yeni Cinsel Doyum Ölçeği (YCDÖ), Mobil Uygulama Kullanılabilirlik Ölçeği, Mobil Uygulama Kullanma İsteklilik Ölçeği ve Mobil Uygulama Kullanma Sadakati Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Eğitim sonrasında 3. ay değerlendirmelerinde gruplar arasında, ICIQ-LUTSqol ve YCDÖ ve alt boyutlarının puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Mobil uygulama grubundaki kadınların kontrol grubundaki kadınlara göre idrar yapma sıklığı ve idrar yapma zorunluluklarının önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir (p<0,05). Mobil uygulamanın kullanılabilirlik, isteklik ve sadakat düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Aşırı aktif mesane tanısı konulan kadınlara mobil uygulama ile verilen mesane eğitimin yaşam kalitesi ve cinsel doyumu artırmada etkili olduğu belirlenmiştir. Mobil uygulamanın aşırı aktif mesane semptom yönetiminde kullanılması önerilmiştir.

Objective: The aim of the study was to examine the effect of bladder education given to women diagnosed with overactive bladder with a mobile application on quality of life and sexual satisfaction. Materials and Methods: The study was a randomized controlled trial. The sample of the study consisted of a total of 100 women diagnosed with overactive bladder, 50 experimental (mobile application group) and 50 control (control group), who applied to a university hospital and met the inclusion criteria. Women in the mobile application group received mobile application based bladder training during the treatment process, whereas women in the control group received routine clinical education and counseling. Data were collected using personal information form, urinary diary, International Incontinence Questionnaire Lower Urinary Tract Symptoms Quality of Life Scale (ICIQ-LUTSqol), New Sexual Satisfaction Scale (NSSS), Mobile Application Usability Scale, Mobile Application Willingness to Use Scale and Mobile Application Loyalty Scale. Results: A statistically significant difference was found between the mean scores of ICIQLUTSqol and NSSS and its sub-dimensions between the groups at the 3rd month evaluation after the training (p<0.05). It was determined that the frequency of urination and urinary urgency of the women in the mobile application group decreased significantly compared to the women in the control group (p<0.05). The usability, willingness and loyalty levels of the mobile application were found to be high. Conclusion: It was determined that bladder education given to women diagnosed with overactive bladder with mobile application was effective in increasing quality of life and sexual satisfaction. It is recommended that the mobile application be used in the symptom management of overactive bladder.
The effect of bladder education with mobile application on quality of life and sexual satisfaction in women with overactive bladder
Keywords: Aşırı aktif mesane; bladder education; cinsel doyum; Doğum hemşireliği; mesane; mesane eğitimi; mobil; mobile application; Obstetric nursing; Overactive bladder; quality of life; sexual satisfaction; uygulama; yaşam kalitesi