Afgan göçmenlerinin sosyo-ekonomik ve kültürel özellikleri üzerine bir analiz, İstanbul örneği - Rasooly, Abu Torab (My University, 2020)
Kamu politikası bir devletteki politika yapıcılarının bir şeyi yapma veya yapmama konusunda tercih ettiği yol ve yöntemlerdir. Kamu politikasında en önemli ve en aktif konuların başında göç politikası gelmektedir. Özellikle de bölgesel olarak Türkiye'nin jeopolitik konumu göç meselesini daha önemli başlık haline getirmektedir.Küreselleşme süreciyle birlikte gelişen teknoloji ve ulaşım ağları toplumların göç hareketlerini de etkilemiştir. Afganistan'daki bir vatandaş gelişmiş bir ülkedeki yaşam koşullarını yakından izleyebilmektedir. Daha iyi bir yaşam ve savaş koşullarından kaçma durumu da bu koşullara bağlı olarak paralel bir şekilde yaygınlaşmaktadır. İç savaşların ve dış müdahalelerin yoğun olarak yaşandığı Orta Doğu coğrafyasından göç dalgaları son yıllarda hız kazanmıştır. Afgan göçmenler de özellikle Türkiye üzerinden Avrupa'ya göç edebilmenin yol ve yöntemlerine daha fazla başvurmaya başlamıştır. Göç hareketi içerisinde yer alan birçok insan beraberinde olumlu ve olumsuz birçok hikâyenin de meydana gelmesine neden olmuştur. Fakat her ne kadar Türkiye üzerinden Avrupa'ya göç etme hayaliyle bu yola geçilse de Türkiye’de yaşamın devam ettirilmesi için insanların kendi yaşam alanlarına göre daha elverişli bir durumdadır.Göç hareketlerini, ekonomik, sosyal, toplumsal ve siyasi etkileri içerisinde barındıran ve çoğunlukla da küresel etkileri tetikleyen bir domino taşı olarak nitelendirmek yanlış olmaz. Türkiye'nin de konumu itibariyle göç dalgalarının içerisinde yer alması ve ekonomik ve sosyal olarak diğer ülkelere göre daha çok etkilenmesi kaçınılmazdır. Bu açıdan Afgan göçmenlerin Türkiye'yi tercih etmesi ve Türkiye'de yaşamlarını devam ettirenlerin oluşturduğu ekonomik sosyal sonuçlar kamu politikası açısından değerlendirmelere ve yeni politikalara muhtaç bir alandır.Göçmenlerin öz kimlikleri açısından yaşadığı sorunları sosyo ekonomik ve kültürel açıdan irdelemek politikaların oluşturulması açısından önemlidir. Afgan göçmenlerin Türkiye'yi tercihleri ve Türkiye'de yaşamış oldukları sosyo ekonomik ve kültürel etkileşimler kamu politikalarının başarılarını ortaya çıkaracaktır.

Public policy is the way and method that policy makers prefer to do or not to do in a state. Migration policy is one of the most crucial and dynamic topics in public policy. Especially the geopolitical position of Turkey makes the migration issue more important in the region.The technology networks that has been developed with the globalization process also has affected the migration movements of the societies. Nowadays a citizen in Afghanistan can closely watch and monitor the living conditions in a developed country. The situation of searching a better life and escaping from war is spreading in parallel way in this condition.The waves of migration from the Middle East geography, where civil wars and foreign interventions are intense, have gained speed in recent years. Afghan migrants have also started to apply to the ways and methods of migration specifically to Europe via Turkey. Many people that take part in the migration movement cause the appearence of many positive and negative stories with them. Even if people dream to migrate from Turkey to Europe, Turkey also has more convenient conditions for living than their own living places. It would not be wrong to describe migration movements as a domino stone that host economic, social and poltical effects and often triggers global effects. It is inevitable for Turkey to be affected more than any other country due to it’s location that has been placed inside the migration waves. In this respect, the economic and social results that are created by the Afghan migrants who prefer to live in Turkey are fields to be evaluated and need new policies in terms of public policy.It is crucial in terms of creating policies to examine the problems that are experienced by migrants for their identities and cultural and socio economic aspects. The preferences of Turkey by Afghan migrants and socio economic and cultural interactions that has been lived by these migrants will reveal the success of public policies.
Keywords: Afgan Göçmenler; Afghan Migrants; Göç Politikası; Immigration Policy; Kamu Politikası; Kamu yönetimi; Political science; Public administration; Public Policy; Siyasal bilim; Turkey-Afghanistan Relations; Türkiye-Afganistan İlişkileri