Polyester esaslı nonwoven (dokuma olmayan) kumaşların ısı geçirgenliği özelliğinin incelenmesi - Özen, Mustafa Sabri (My University, 2001)
Bu çalışmada %100 polyester lifleri çeşitli nonwoven üretim sistemleri kullanılarak kumaş yüzeyi haline getirilmiştir ve bu kumaşların ısı transfer özellikleri incelenmiştir. Uygulama yapılan işletmeye kesikli olarak belirli uzunlukta ve incelikte gelen polyester lifleri temelde iğneleme ve ısı ile bağlama teknikleri kullanılarak kumaş haline getirilmiştir. Bu kumaşların üretim şartları ve özellikleri detaylı olarak verilmiştir. Nonwoven kumaşlar temelde liflerin birbirine mekanik, termik, kimyasal yöntemlerle bağlanmasıyla oluşturulur. Bu yöntemlerle kumaşın mekanik özellikleri değişime uğrar. Bu nedenle öncelikli olarak ısı transfer testi yapılmadan önce dokunun mekanik özelliğinde olan değişimler incelenmiştir. Sonuç olarak, bu numunelerin ısı transfer test cihazı kullanılarak test değerlerine bakılmış ve elde edilen sonuçlar tablo ve grafiklere dönüştürülerek bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir.

In this study % 100 polyester fibres were used to produce non-woven structures with different nonwoven production techniques and these structures were tested for their thermal transition properties. Production of these structures have been done in the mill where all the polyester fibres with various lenght and thickness were produced mainly by needle punching and thermal bonding techniques. Production conditions and properties of these structures have been outlined in chapter III. Nonwoven production techniques can fundamentally be classified as; mechanical, thermal and chemical techniques.By using all these different production techniques the mechanical properties of the structure is also differs. Thus mechanical properties of the structures have been found to be different for each technique. In this work, all the nonwoven structures produced were tested for thermal transition with thermal transition apparatus and results are tabulated in terms tables and graphs with the aid of computer programs.
Keywords: TEKSTİL KUMAŞLARI