Fluoksetin ile tedavi edilen post travmatik stres bozukluğu sıçan modelinde gen ekspresyon çalışmaları - Aykaç, Aslı (My University, 2012)
ASLI AYKAÇ FLUOKSETİN İLE TEDAVİ EDİLEN POST TRAVMATİK STRES BOZUKLUĞU SIÇAN MODELİNDE GEN EKSPRESYON ÇALIŞMALARI Post travmatik stres bozukluğunun (PTSB) farmakoterapisinde farklı ilaçlar kullanılmasına rağmen hastalığın fizyopatolojisi pekiyi anlaşılmış değildir. Muskarinik reseptörler G proteini ile kenetli reseptör ailesinin üyesidirler. PTSB’ nin fizyopatolojisinde muskarinik asetilkolin reseptörlerinin rolü ve farmakoterapinin bu değişiklik üzerine etkisinin araştırılmasının gerekli olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışmada PTSB’ ye maruz bırakılan sıçanlarda fluoksetin, propranolol ve atropin tedavilerinin anksiyete indeksi üzerine etkisi belirlendikten sonra hipokampus, frontal korteks ve amigdala bölgelerinde muskarinik reseptör alt tiplerinin ve apoptoz proteinlerinden bcl 2, bax ekspresyonları belirlenmiştir. PTSB oluşturulmuş gruplardaki sıçanların anksiyete indeksi ve donakalma süresi artmıştır. Frontal korteksde M2, M3, ve M5 ekspresyon düzeylerinde artış, hipokampal bölgede M4 ekspresyonunda azalma, amigdala bölgesinde ise tüm muskarinik reseptör alt tiplerinin ekspresyonunda azalma belirlenmiştir. Fluoksetin ile tedavi edilen grupların amigdala bölgesi hariç hipokampal ve frontal korteks bölgelerinde muskarinik reseptör ekspresyonlarındaki değişimler geri çevrilmiştir. Saldırgan hayvan kokusuna maruz kalan sıçanlarda muskarinik reseptör ekspresyonlarındaki değişimler propronolol tedavisi ile geri çevrilmiştir. Bu bulgular PTSB’ nin patogenezitesinde muskarinik reseptörlerin ve apoptoz proteinlerinin katılımının olduğunu göstermektedir. Anahtar Sözcükler: Apoptoz proteinleri, fluoksetin, muskarinik reseptörler, propranolol, PTSB. ASLI AYKAÇ The Studies of Gene Expression in a Rat Model of Post Traumatic Stress Disorder Treated with Fluoxetine Although many drugs are used in the pharmacotherapy of post traumatic stress disorder (PTSD), the physiopathology of the disease has not been studied fully. Muscarinic acetylcholine receptors (mAChRs) are members of G protein coupled receptor family. Identification of mAChRs subtypes expressed in various cells and tissues is important in the development of selective drugs. In this study, contribution of mAChRs and the effect of fluoxetine, propranolol and atropine on anxiety index in a rat model of PTSD performed by conditioning the rats with cat litter and supplying evidence for the pathophysiology of the disease and mAChRs, apoptosis proteins bcl 2, bax expression in amygdala, hippocampus, and frontal cortex by using Western blotting. The data indicate that the rats were exposed to dirty cat litter as a source of the predator scent (PS) had prolonged freezing times and higher anxiety indices. These effects were reversed by classical drugs such as fluoxetine and propranolol. We observed increases in M2, M3 and M5 expression in frontal cortex and, decrease in M4 subtype in hipocampal region, together with an overall reduction of all subtypes in amygdalar region. Application of fluoxetine reversed the changes that occured on muscarinic subtypes by the recall process of the PS except reductions in the amygdalar region. Propranolol treatments also restored the changes that occured on mAChRs subtype expressions in rat exposed to PS test. In conclusion, we have demonstrated the participation of mAChRs and apotosis proteins in PTSD. Key words: Apoptosis proteins, fluoxetine, muscarinic receptors, propranolol, PTSD.
Keywords: Biyofizik; Stres