Lise öğrencilerinin fizik dersinde öğrendikleri bilgileri hayatta karşılaştıkları olayları yorumlamada kullanma becerilerinin değerlendirilmesi - Gürel, Zeynep (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2003)
Bu araştırma lise öğrencilerinin fen-fizik derslerinde öğrendikleri bilgileri her zaman karşılaştıkları doğa olaylarını yorumlamada ne derece kullanabildiklerini ortaya çıkarmak ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda derslerin işlenmesine ve öğretim yöntemlerine katkıda bulunmak amacı ile yapılmıştır. Araştırmada amaç öğrencilerin akı kavramı ile mevsimlerin oluşumu ve aydınlanma gibi doğa olaylarını ne derece ilişkilendirebildiklerini bulmaktır. Buna benzer bir araştırma (Galili I., Lavrik V., 1998, ss: 591-613), daha önce Harvard Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünden mezun olan öğrencilere uygulanmıştır. Bu araştırma adı geçen çalışma referans alınarak gerçekleştirilmiştir. Daha önceki araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin akı kavramının mevsimlerin oluşumu ve aydınlanma olayları ile olan ilişkisini ortaya koyamadıkları görülmüştür. Araştırmada mevsimlerin oluşumu ve aydınlanma konusunu içeren iki adet klasik soru hazırlanmıştır. Bu sorular İstanbul ilinde bir fen lisesinde okuyan 35; ve bir süper lisede okuyan 64 olmak üzere toplam 99 öğrenciye sorulmuştur. Öğrencilerin sorulara verdiği cevaplar tek tek değerlendirilmiş, kategorilere ayrılarak; fikirler, görüşler, kavramaya yönelik düşünceler olarak sınıflandırılmıştır. Bunun ışığında öğrencilerin nerelerde yanlış algılamalar oluşturduklarına bakılmış; hataya düştükleri noktalar sebepleri araştırılarak saptanmaya çalışılmıştır. Bulunan sonuçlara göre öneriler getirilmiştir.
Keywords: Akı, mevsimler, aydınlanma