Koroner arter by pass greft cerrahisi geçiren tip 2 diyabetli olgularda telerehabilitasyonun etkileri - Kavuncubaşı, Yasemin (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı koroner arter by pass greft (KABG) cerrahisi sonrası taburculuğu gerçekleşen Tip 2 diyabetik hastalarda telerehabilitasyon içeren bir kardiyopulmoner rehabilitasyon programının hastaların fiziksel aktivite düzeyi ve kardiyopulmoner parametreler üzerine etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Benzer demografik özellikteki 48 koroner arter bypass greft ameliyatı gerçekleşen ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan birey; çalışma grubu (n=25) ve kontrol grubu (n=23) olarak çalışmaya dahil edildi. Her iki grupta yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla Kısa Form-36 yaşam kalitesi ölçeği, egzersiz kapasitesini değerlendirmek amacıyla; 2 dakika yürüme testi (2 DYT), alt ekstremite kuvvetini ve dinamik balansı belirlemek amacıyla sandalyede otur-kalk testi ve dispne değerlendirmesi için Bazal Dispne İndeksi (BDI) ve kullanıldı. Sonuç: KABG cerrahisi sonrası tüm bireylerin egzersiz kapasitesi, dispne iyileşmesi, yaşam kalitesinde ve fiziksel uygunluğunda artış görüldü. Telerehabilitasyon grubunda; fiziksel uygunluk ve SF-36 alt parametrelerinden; ağrı ve sosyal fonksiyonellik sonuçları negatif yönden daha anlamlı bulundu. Tartışma: KABG cerrahi sonrasında; telerehabilitasyon programının etkinliğine ve aynı zamanda hastaların yaşam kalitesi; fonksiyonel kapasiteleri ve dispne gibi semptomlarını aynı anda inceleyen çalışma sayısı oldukça azdır. Bu çalışmanın en önemli sonucu bypass greft ameliyatı sonrası uygulanan telerehabilitasyon sonrası fiziksel uygunluğu arttırmasıdır. Bu sonucun bu bireylere oluşturulacak rehabilitasyon programlarına ışık tutacağı düşünülmektedir. Bu çalışmadan elde edilecek bulguların ileride yapılacak olan çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Objective: The aim of this study was to investigate the effects of a cardiopulmonary rehabilitation program on the patients' physical activity level and cardiopulmonary parameters in type 2 diabetic patients who were discharged after coronary artery bypass graft (CABG) surgery.Methods: The individual with a similar demographic 48 coronary artery bypass graft surgery and volunteered to participate in the study; The study group (n = 25) and the control group (n = 23) were included in the study. In order to evaluate the quality of life in both groups, the Short Form-36 quality of life scale was used to evaluate exercise capacity; The 2-minute walk test (2 MWT) was used to determine the leg strength in the chair, and the basal dyspnea index (BDI) was used for the evaluation of dyspnea.Results: After CABG surgery, exercise capacity, dyspnea improvement, quality of life and physical fitness were increased in all individuals. In the telerehabilitation group; SF36 sub-parameters; the results of pain and social functioning were found to be more negative and physical fitness was found be more positive. Discussion: After CABG surgery; There are few studies examining the effectiveness of the telerehabilitation program and the quality of life, dyspnea and functional capacity of patients. The most important result of this study is that it improves physical fitness after telerehabilitation program after bypass graft surgery. This result is thought to shed light on the rehabilitation programs to be established for these individuals. The findings are expected to contribute to other studies.
Keywords: Diabetes Mellitus, Type 2; Diyabetus Mellitus; Diyabetus Mellitus Coronary Artery By pass Greft; Hastalar; Heart Surgery; Kalp Cerrahisi; Koroner Arter Bypass Greft; Patients; Şeker Hastalığı, Tip 2; Telerehabilitasyon; Telerehabilitation