Nöromüsküler hastalıklarda ‘‘hızlı motor fonksiyon testi -quick motor function test-’’’nin Türkçe geçerliliğinin ve güvenilirliğinin araştırılması - İmamoğlu, Sena (My University, 2021)
Nöromüsküler Hastalıklarda ‘‘Hızlı Motor Fonksiyon Testi -Quick Motor Function Test-’’’nin Türkçe Geçerliliğinin ve Güvenilirliğinin AraştırılmasıÖğrenci Adı: Sena İmamoğluDanışman Adı: Doç. Dr. Özge Keniş CoşkunAmaç: Hızlı motor fonksiyon testi (HMFT), Prof. van der Ploeg tarafından 2011 yılında geliştirilen, Pompe hastalarında motor fonksiyonu değerlendirmek için kulanılan bir testtir. Bu testin proksimal kas grubunu etkileyen nöromuskuler hastalıklarda da kullanımının araştırılabileceği önerisinde bulunulmuştur. Bu çalışma, HMFT’nin Duchenne Müsküler Distrofi (DMD) ve SMA TipIII hastalarında geçerlilik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır.Gereç ve yöntem: Çalışmaya DMD ve SMA TipIII tanılı 35 hasta dahil edildi. Hastaların fonksiyonelliği Northstar Ambulasyon Skalası(NSAA), Genişletilmiş Hammersmith Fonksiyonel Motor Skala(HFMSE), altı dakika yürüme testi(6DYT); kas gücü hand-held dinamometreyle değerlendirildi. HMFT çalışmanın ilk günü iki ayrı uygulayıcı; 14 gün sonra ise ilk uygulayıcı tarafından ikinci kez uygulandı.Bulgular: Çalışmaya 35 hasta dahil edildi, DMD hastalarının ortalama yaşları 9,03±3,39 (min4- max18) idi. DMD’li hastalarda HMFTnin gözlemci içi güvenilirliği ICC= 0,98 , gözlemciler arası güvenilirliği ICC= 0,98 olup mükemmeldi. HMFT, 6DYT (r=0,86 ; p<0,001) ve NSAA ile (r=0,91 ;p<0,001) çok iyi korelasyon gösterdi. HMFT skoru, dinamometre ile yapılan ölçümlerde en çok omuz abdüksiyonu ile korele idi. SMA hastalarının ortalama yaşları 11,85±4,67 (min5-max16) idi. HMFTnin gözlemci içi güvenilirliği ICC= 0,97 ve gözlemciler arası güvenilirliği ICC= 0,97 olup mükemmeldi. HMFT skoru,HFMSE ile çok iyi korelasyon gösterirken (r=0,90 ; p=0,006) 6DYT ile korele değildi.Sonuç: HMFT, DMD ve SMA TipIII hastalarında motor fonksiyonun değerlendirilmesi için güvenilir ve uygulanabilir bir testtir.

Investigation of Turkish Validity and Reliability of ‘‘ The Quick Motor Function Test’’ in Neuromuscular DiseasesStudent Name: Sena İmamoğlu Name of Supervisor: Doç. Dr. Özge Keniş CoşkunObjective: The Quick Motor Function Test (QMFT) is used to evaluate motor function in Pompe patients. The use of this test in neuromuscular diseases affecting the proximal muscle group can also be investigated. This study aims to evaluate the validity and reliability of HMFT in Duchenne Muscular Dystrophy (DMD) and SMA Type III patients. Material and methods: 35 patients diagnosed with DMD and SMA TypeIII were included in the study. Functionality of the patients Northstar Ambulation Scale (NSAA), Expanded Hammersmith Functional Motor Scale (HFMSE), 6-Minute Walking Test (6MWT); muscle strength was evaluated with a hand-held dynamometer. Two separate practitioners on the first day of QMFT study; It was applied a second time by the first practitioner 14 days later.Results: 35 patients were included in the study, the mean age of DMD patients was 9,03±3,39 (min4-max18). Intrarater reliability of HMFT in patients with DMD was ICC=0,98 and interrater reliability ICC=0,98 was excellent. HMFT correlated very well with 6MWT (r=0,86; p<0,001) and NSAA (r=0,91; p<0,001). HMFT score was mostly correlated with shoulder abduction in measurements made with dynamometer. The mean age of the SMA patients was 11,85±4,67 (min5-max16). Intrarater reliability of HMFT was ICC=0,97 and interrater reliability ICC=0,97. HMFT score correlated very well with HFMSE (r=0,90; p=0,006), but not with 6MFT. Conclusion: QMFT is a reliable and applicable test for evaluating motor function in DMD and SMA Type III patients.
Keywords: Duchenne müsküler distrofi; Fizik tedavi; geçerlilik ve güvenilirlik; Health; hızlı motor fonksiyon testi; neuromuscular disease; nöromüsküler hastalıklar; Physical therapy; quick motor function test; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık; spinal muscular atrophy; spinal müsküler atrofi duchenne muscular dystrophy; validity and reliability