İmam Şâfiî'nin seyahatleri ve fıkıh anlayışındaki değişim - Araz, Yunus (My University, 2010)
mam Şâfiî, Kadim Mezheb, Cedid Mezheb. ÖZET İMAM ŞÂFİÎ’NİN SEYAHATLERİ VE FIKIH ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİM İmam Şâfiî'nin fikir hayatında değişiklikler olmuştur. Bu değişiklikler mezhep içerisinde kadim mezheb ve cedid mezheb olarak isimlendirilmiştir. Bu değişikliğe neden gidildiği ve değişikliğin boyutu tam olarak belirlenmiş değildir. Tezimizin amacı bu sorulara cevap bulmaktır. Yöntem olarak önce İmam Şâfiî'nin hayatını ele elıp, onun ilmî birikiminin oluşmasındaki amilleri ve daha sonra bunların bu değişimdeki etkilerini belirlemeye çalıştık. En son olarakta bu değişimin gerçekleştiği fıkhî görüşleri ele aldık. Sonuç olarak bu değişimin İmam Şâfiî'nin ilmi birikimi ve bu birikimin sonucu, hakkı arama çabası içerisinde olan bir kişinin yaptığı gibi yanlışı varsa vazgeçip doğru olanı benimseme olduğunu gördük. İmam Şâfiî'nin anlaşılması için, onun seyahatleri ve ilim elde ettiği kişilerin iyi bilinmesi gerektiğini, onun mezhebinin oluşmasındaki en önemli etkilerin bunlar olduğu bilinmelidir. Bu bağlamda İmam Şâfiî’nin fıkıh anlayışındaki değişim normal bir değişimdir. Hayatı boyunca doğru olanı arayan biri olarak sadece hakk olduğu düşünceyi savunmuş ve bunun sonucunda görüşlerinde bazı değişimler olmuştur. Imam Shafii, Old Doctrine, New Doctrine

IMAM SHÂFII’S TRAVELS AND TRANSFORMATION OF HIS LEGAL THOUGT There were changes in Imam SHAFII’s intellectual life. These changes were named as ”Old Doctrine” and ”New Doctrine”. Why changes occured and the size of them are lack of clarity. The aim of this research is to shed light on this unclarity. As a methodology, life of the Imam SHAFII was scrutinized at the beginning, then It was tried to determine the motives causing to form his back demand lore and their effects on these changes. In the end, fıqh views resulted by mentioned changes were considered. As a conclusion, We realized that the changes is result of his lore like the one seeking the truth who foresake the mistake and consent the true. To understand Imam SHAFII, his journeys and the ones impressed him should be known well that are the most important effects forming his sect. In this context, changes of Imam SHAFII’s belief is a normal. The one, as a seeking the truth throughout his life, he pleaded only view he belived true and as a result of this, there were some changes in his opinions.
Keywords: Fıkıh; İslam Dini; İslam Hukuku