Pentilentetrazol ile oluşturulan kindling epilepsi modelinde agmatinin etkisinin araştırılması - Ağalar, Zülal (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı endojen bir madde olan agmatinin epileptogenezdeki etkisini araştırmaktır. Agmatin merkezi sinir sisteminde (MSS) yaygın dağılım gösteren endojen bir maddedir ve çalışmalar nörolojik hastalıklarda önemli rolü olabileceğini düşündürmektedir. Agmatinin epilepsi etiyopatogenezindeki rolü ise henüz bilinmemektedir. Bu projede agmatinin kronik bir model olan pentilentetrazol (PTZ)-kindling modeli kullanılarak epileptogenezdeki muhtemel rolü ve ultrastrüktürel yapılara etkileri araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan Wistar albino sıçanlar 4 gruba ayrılmış, gruplara serum fizyolojik, PTZ (40 mg/ kg), agmatin (120 rng/ kg) veya agmatin ve PTZ intraperitoneal (i.p.) olarak 12 kez günaşırı uygulanmıştır. Enjeksiyondan hemen sonra başlayarak 30 dakika boyunca oluşan nöbetler Racine'in skalasma göre değerlendirilmiştir. Hayvanlar dekapite edilmiş, perfuzyon fiksasyonu yapılarak beyinleri çıkarılmış ve c-fos, glial fibriler asidik protein (GFAP) ve okludin hipokampal alanlarda (CAİ ve CA3) immünohistokimyasal olarak incelenmiştir. Agmatin tek başına gerek davranış gerekse immünohistokimyasal parametreleri değiştirmemiştir. PTZ-kindling modelinde uygulandığında epileptogenezi geciktirmiş, kısalmış olan nöbet başlama süresini uzatmış ve toplam nöbet süresini kısaltmıştır. PTZ-kindling oluşmuş hayvanların hipokampusunda (CAİ ve CA3) c-fos ve GFAP'ta dramatik bir artış meydana gelmiş, agmatin bu artışı engellemiştir. Okludin düzeylerinde ise kindling sadece hafif bir artışa sebep olmuş, agmatin tedavisi bunu tümüyle bloke edebilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlan bize agmatinin hem epileptogenezde rol oynayabileceğini hem de epilepsi sırasında gelişen ultrastrüktürel değişikliklere karşı hipokampusu koruyabildiğini göstermiştir. Dolayısıyla agmatinin dışarıdan verilmesi ya da endojen üretiminin kontrolü terapötik değer taşıyabilir. Anahtar Sözcükler: Agmatin, konvülsiyon, c-fos, GFAP, okludin

An investigation of effect of agmatine on pentylenetetrazole-induced kindling model of epilepsy The aim of this study was to investigate the effect of agmatine, an endogenous substance, on epileptogenesis. Agmatine is widely disturbuted in central nervous system and research results indicate that it may have a significant role on neurological diseases. However, the effect of agmatine on epileptogenesis is not known yet. In this study, the possible role of agmatine on epileptogenesis and ultrastructural constitution was investigated by using pentylenetetrazole (PTZ)-induced kindling, a chronic model of epilepsy. in this study Wistar albino rats have been used and were divided into four groups. Saline, PTZ (40 mg/ kg), agmatine (120 mg/ kg) or agmatine and PTZ were administered intraperitoneally 12 times every other day. Seizures were assessed according to Racîne's scale beginning just after the PTZ injections for 30 minutes. Rats were decapited, their brains removed after perfusion fîxation and c-fos, glial fıbriller acidic protein (GFAP) and occludine were investigated in hippocampal areas (CA1 and CA3) immunohistochemically. Agmatine, itself did not change both behavioural and immunohistochemical parameters. When it was administered with PTZ, it delayed the epileptogenesis, extended onset time and shortened total seizure time. C-fos and GFAP dramatically increased in hippocampus areas (CA1 and CA3) in PTZ-kindled group and agmatine treatment blocked this effect. PTZ-kindling caused a slight increase in occludine levels and agmatine treatment was found to be effective in blocking this effect. Results of this study showed that agmatine could play a role on epileptogenesis and also it can protect hippocampus against the ultrastructural changes which occurred during seizures. Therefore both exogenous supply of agmatine and the control of production of agmatine may have a therapeutic value. Key Words: Agmatine, convulsion, c-fos, GFAP, occludine
Keywords: Farmakoloji; Tıp