Kas iskelet sistemi problemi bulunan kronik ağrılı hastalarda korku kaçınma bileşenleri ölçeği’nin Türkçe versiyon, geçerlilik ve güvenirliliği - Turan, Kadir (My University, 2021)
Kas İskelet Sistemi Problemi Bulunan Kronik Ağrılı Hastalarda Korku Kaçınma Bileşenleri Ölçeği’nin Türkçe Versiyon, Geçerlilik ve GüvenirliliğiÖğrenci: Kadir TURAN Danışman: Prof. Dr. Zübeyir SARI Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Amaç: Kas iskelet sistemi problemi bulunan kronik ağrılı hastalarda Korku Kaçınma Bileşenleri Ölçeği’nin (KKBÖ) Türkçe Versiyon, Güvenirlilik ve Geçerliliğinin yapıldığı çalışmada KKBÖ’nün psikometrik özelliklerinin değerlendirilmesi ve Türkçeye kültürel adaptasyonunun yapılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: KKBÖ’nün İngilizce-Türkçe çevirisi gerçekleştirildi. Çalışmaya kas-iskelet sistemi kaynaklı en az 3 aydır kronik ağrısı bulunan 18-70 yaş aralığındaki 208 olgu katıldı. Yapı geçerliği faktör analizi ile ölçüt geçerliği pearson korelasyon analizi ile değerlendirildi. Anketin güvenilirlik düzeyini belirlemek için Cronbach’s alfa iç-tutarlılık ve test-tekrar test güvenilirlik katsayıları hesaplandı.Bulgular: Korku Kaçınma Bileşenleri Ölçeğinin orijinal ölçekte olduğu gibi 2 faktörlü bir yapıdan oluştuğu görüldü. İki faktörün varyans toplamı %40,749 olarak hesaplandı. Faktör1 toplam varyansın %28,139’unu, faktör2 ise %12,609’unu açıklamaktadır. KKBÖ’nün toplam skoru ile Tampa Kinezyofobi Ölçeği arasında pozitif yönlü orta şiddette (r=,555) istatiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulundu (p<0.05). KKBÖ’nün Cronbach’s alfa değeri 0,815 olarak hesaplandı. Faktör 1 Cronbach’s alfa katsayı değeri 0,828 gibi güvenilir bir değer bulunurken faktör 2 Cronbach’s alfa değeri 0,649 bulundu. Test tekrar test korelasyon analizi sonucunda KKBÖ1.Bölüm r=0,854, KKBÖ2.Bölüm r=0,849 ve KKBÖ r=0,809 korelasyon katsayılarının istatiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p=0,000). Sonuç: Çalışma sonucunda, KKBÖ’nün Türkçe uyarlamasının geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu psikometrik olarak kanıtlandı.

Turkish Version, Validity and Reliability of the Fear Avoidance Components Scale in Patients with Chronic Pain with Musculoskeletal ProblemsStudent: Kadir TURAN Supervisor: Prof. Dr. Zübeyir SARI Department of Science: Physiotherapy and RehabilitationObjective: In study where the Turkish Version, Reliability and Validity of Fear Avoidance Components Scale (FACS) in patients with chronic pain with musculoskeletal problems, it was aimed to evaluate the psychometric properties of FACS and to make cultural adaptation to Turkish. Materials and Methods: English-Turkish translation of FACS was made. 208 case between ages of 18-70 with chronic pain from musculoskeletal system for at least 3 months participated in the study. Construct validity, factor analysis and criterion validity were evaluated by Pearson correlation analysis. Cronbach’s alpha internal consistency, test-retest reliability coefficients were calculated to determine the reliability level of the questionnaire.Results: The FACS was found to consist of a 2-Factor Structure, as in the original scale. total variance of two factors was calculated as %40,749. Factor1 accounts for %28,139 of the total variance, and factor2 accounts for %12,609. A statistically significant correlation was found between total score of FACS and Tampa Kinesiophobia scale with a positive directional moderate intensity (r=,555) (p<0.05).Cronbach's alpha value of FACS was calculated as 0.815. Factor 1 Cronbach's Alpha coefficient value was 0.828, while factor 2 Cronbach's alpha value was 0.649. Test retest correlation analysis as a result of FACS1.Section r=0.854, FACS2.Section r=0.849, FACS r=0.809 correlation coefficients were statistically significant (p=0.000).Conclusion: As a result of the study, it was psychometrically proven that Turkish version of the FACS is a valid and reliable measurement tool.
Keywords: Chronic Pain; Fizik tedavi; Geçerlik ve Güvenirlik Fear Avoidance; Health; Korku Kaçınma; Kronik Ağrı; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Reliability and validity; Sağlık