Medeni yargılama hukukunda delil başlangıcı - Keser, Salih (My University, 2015)
Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen taraftan kaynaklanan belgedir. Delil başlangıcının varlığının neticesi, aynı zamanda kendisinin de uygulama alanı oluşturan hukuki işlemlerde tatbik edilen senetle ispat kurallarını ortadan kaldırmak suretiyle bizi, bütün delillerle ispat faaliyetini yapabileceğimiz alana taşımasıdır. Esasen problemin temeli bu noktada olup, senetle ispatın katı şekilde ele alınmaması gerekliliği de şekilciliğe (probleme) yaklaşımı oluşturur. Bu bakımdan araç/ istisna olarak kabul edilen delil başlangıcı vasıtasıyla medeni yargılamanın amacı olan gerçeğe yaklaşılacaktır. Bu yaklaşım tarzı itibariyle amaç, bu gerçeğe ulaşmak üzere delil başlangıcını ele almadır. Bu arka plan amaç ve düşüncenin açıklanmasının ardından delil başlangıcı, unsurlarıyla birlikte ayrı başlıklar halinde incelenecektir. Burada ise özellikle maddi unsur bize yol gösterici nitelikte olacaktır. Sonrasında delil başlangıcının delil olarak değerlendirilmesi ele alınacaktır. Yeni belge unsuruyla birlikte delil başlangıcının uygulama alanının genişleyeceği şüphesizdir. Ayrıca HMK’nın muhtemel gösterme unsurunda getirdiği yumuşaklık da buna yardımcı olacaktır. Sonuç olarak; HMK’nın uygulamasında delil başlangıcının getirdiği yenilikler senetle ispat kurallarını (şekilciliği) büyük ölçüde sınırlandırmakta olup bu, olumlu bir yaklaşımın tezahürüdür.

The commencement of evidence is document which shows possible legal transaction aforementioned claim and issues from party which it is used against own, without absolutely proving legal transaction which is topic of claim. The result of presence of the commencement of evidence is to pass on to purview which we can prove with all evidences by removing the rules proving with deed implemented in legal transactions constituting its application field at the same time. In fact, the basis of the problem is at this point and requirement to be not tackled in strict of the rule proving with deed creates approach to formalism (problem). In this respect, through the commencement of evidence accepted in means/ exception will be reached truth which is purpose of the law of civil procedure. With this approach purpose is to study of the commencement of evidence to reach this truth. After explaining purpose and consideration of this base, the commencement of evidence will be tackled with elements in several titles. İn this chapter, material element will be in guiding qualification. Later on, to be appraised in evidence of the commencement of evidence will be tackled. With new document element, application field of the commencement of evidence to expand is no doubt. İn addition to extension of meaning which HMK brought about in possible-showing element will corroborate this. With the result that, innovations which the commencement of evidence brought about in HMK to implement have limit the rules proving with deed (formalism) widely and this is manifestation of a positive approach.
Keywords: Delil (Hukuk); Medeni hukuk