Eşcinsellikleriyle ilgili değişim talebiyle psikolojik danışmaya başvuran yetişkin bireyler üzerine fenomenolojik bir çalışma - Aydın, Neslihan (My University, 2023)
Cinsel yönelim, bireyin hangi cinsiyete çekim duyduğu, cinsel ilgisinin hangi cinsiyete yöneldiğidir. Heteroseksüellik, eşcinsellik (homoseksüellik) ve biseksüellik olmak üzere üç kategoride değerlendirilir. Karşı cinse yönelik cinsel çekim heteroseksüellik olarak tanımlanırken eşcinsellik (homoseksüellik) kişinin kendi cinsiyetinden birine cinsel çekim duymasıdır. Bir ruh sağlığı hizmeti olarak değerlendirilen psikolojik danışma, bireylere kendilerini daha iyi tanıyıp anlayabilmeleri, sağlıklı kararlar vermeleri ve kendilerine uygun bir şekilde kapasitelerini geliştirip kendilerini gerçekleştirmelerine imkan sunan psikolojik yardım sürecidir. Psikolojik danışma kuramları modernist ve postmodernist yaklaşımlar olmak üzere iki grupta değerlendirilir. Modernist yaklaşımların problem odaklı psikolojik danışma tutumlarının aksine postmodern terapiler, net bir doğru tanımından ziyade bireylerin öznel gerçekliklerini ön plana çıkarır. İlgili literatür incelendiğinde eşcinsel yöneliminden rahatsızlık duyan bireyleri postmodern psikolojik danışma yaklaşımları açısından ele alan çalışmalarda eksiklik görülmektedir. Bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışmanın konusu eşcinsel yönelim ve çalışmanın problemi bireylerin eşcinsel yönelimlerinde değişim talebiyle psikolojik danışmaya başvurması olarak belirlenmiştir. Amaç yetişkin bireylerin eşcinsel yönelimlerinde değişim olması talebiyle psikolojik danışmaya başvurmalarını incelemektir. Çalışma nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgubilim) merkeze alınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu eşcinsel yönelimleirnde değişim olması talebiyle psikolojik danışmaya başvuran 6 bireyden oluşmaktadır. İlgili literatür göz önünde bulundurularak ve uzmanların görüşleri alınarak son hali verilen görüşme soruları katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşmelerle iletilmiştir. Betimsel içerik analizi ile elde edilen veriler analiz edildikten sonra ilgili literatürle ilişkisi ortaya konulmuştur. Araştırmanın temel bulgularına göre eşcinsel yönelime karşı tutumları eşcinselliğe bakış, dindar bir eşcinsel olmak ve psikolojik danışmaya gitmeye karar vermek alt temalarından oluşmaktadır. Eşcinsel yaşam tarzına karşı bireylerin tutumlarını eşcinsel ilişkilere bakış ve LGBT gruplarına bakış alt temalarını ortaya çıkarmıştır. Son olarak heterosekseül yaşam isteğinin psikolojik danışmaya gitme üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Bu tema evliliğe bakış ve çocuk sahibi olmaya bakış alt temaları saptanmıştır. Araştırma kapsamında ulaşılan tüm bulgular alan yazın ışığında tartışılmış ve araştırmacılar ile uygulayıcılara önerilerde bulunulmuştur.

Sexual orientation is the gender to which an individual is attracted, the gender to which his sexual interest is directed. Heterosexuality is evaluated in three categories: homosexuality (homosexuality) and bisexuality. Sexual attraction towards the opposite sex is defined as heterosexuality, while homosexuality (homosexuality) is the feeling of sexual attraction to someone of one's own sex. Psychological counseling, which is considered as a mental health service, is a psychological assistance process that allows individuals to get to know and understand themselves better, make healthy decisions, and develop their capacities and realize themselves in a way that suits them. Psychological counseling theories are evaluated in two groups as modernist and postmodernist approaches. In contrast to the problem-oriented psychological counseling attitudes of modernist approaches, postmodern therapies emphasize the subjective realities of individuals rather than a clear definition of right. When the literature is examined, there is a lack of studies that treat individuals who are uncomfortable with homosexual orientation in terms of postmodern psychological counseling approaches. The subject of the study carried out in this direction was determined as homosexual orientation and the problem of the study was determined as applying to psychological counseling with the demand of changing the homosexual orientation of individuals. The aim is to examine the application of adult individuals to psychological counseling with the demand of a change in their homosexual orientation. The study was conducted by taking phenomenology, one of the qualitative research methods, into the center. The working group consists of 6 individuals who applied for psychological counseling with the request of a change in homosexual orientation. Taking into account the literature and taking the opinions of experts, the final interview questions were submitted to the participants with semi-structured interviews. After analyzing the data obtained by descriptive content analysis, its relationship with the literature was revealed. According to the main findings of the research, their attitudes towards homosexual orientation consist of the sub-themes of looking at homosexuality, being a religious homosexual and deciding to go to psychological counseling. It has revealed the sub-themes of individuals' attitudes towards homosexual lifestyle, their view of homosexual relationships, and their view of LGBT groups. Finally, it has been seen that the desire for heterosexual life has an effect on going to psychological counseling. This theme, the sub-themes of the view of marriage and the view of having children have been identified. All the findings reached within the scope of the research were discussed in the light of the literature and suggestions were made to the researchers and practitioners.
A phenomenological study on adult individuals who applied for psychological counseling with a request for change about their homosexuality
Keywords: Cinsel yönelim; Eşcinsellik; Homosexuality; Postmodernism; Postmodernizm Sexual Orientation; Psikolojik danışma; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Psychological consultation; Psychological Counseling