Çocuklarda bilgisayar oyunu bağımlılığı ve bu bağımlılığın Youtube ile ilişkisi - Gürsu, Emre (My University, 2021)
ÖzetYeni iletişim teknolojileri ile birlikte hayatımıza giren yeni medya kavramı küreseliletişimin gelişmesinde büyük bir rol oynamıştır. Bu kavram internetin hayatımızagirmesi ile geleneksel medya için bir tehdit unsuru olarak anılmıştır. Web 2.0teknolojisinin geliştirilmesi ve internette artık etkileşimsel bir çağın başlaması gelenekselmedya ve internetin ilk yıllarında genel olarak kullanılan tek yönlü akışı değiştirmiş,kullanıcılar ve üreticilerin birbirleri ile iletişimi ve etkileşimine olanak sağlamıştır. Budurum ve yaşanan teknolojik gelişmeler 2000’li yılların başlarında sosyal medyaağlarının hızlı bir şekilde hayatımıza girmesi ve yayılmasına neden olmuştur. Facebooksosyal medya ağlarının sahneye çıkışı ve gelişiminde büyük bir rol oynayarakmilyonlarca insana erişmeyi başarmıştır. Yaşanan gelişmeler iletişim alanında büyükyeniliklere ve faydalara imza atarken, aynı zamanda beraberinde de büyük risklergetirmiştir. Kapitalist sistemde gönüllülük bağı ile bir araya gelen milyonlarca insanınbulunduğu sosyal ağlar, küresel şirketler içinde adeta bir pazarlama alanına dönüşmüştür.Kişisel verilerin depolanıp ticari şirketlere satıldığı, sosyal medya bağımlılığı, oyunbağımlılığı gibi yeni kavramların hayatımıza girdiği ve tüketime teşvik ile artık kültürünher alanının pazara açılıp metalaştırılması yine bu dönem içerisinde meydana gelmiştir.Bu yüksek lisans tezinin Birinci bölümünde genel olarak yeni medya kavramıaçıklanarak beraberinde gelen teknolojik gelişmeler ve sosyal medyanın hayatımıza girişsüreçleri anlatılacaktır. Bununla birlikte Youtube hakkında bilgi verilerek bu sosyalmedya ağının ortaya çıkışı, değişim süreçlerine ve ekonomi politik yapısınadeğinilecektir. Son olarak Youtube’daki Bilgisayar Oyunlarının Kullanımı ve Yaygınlığıbaşlığı ile bu kanallardaki bilgisayar oyunlarının izleyici kitle tarafından olumsuzdavranış ve alışkanlıklara yol açabilecek temaları olup olmadığı anlatılmayaçalışılacaktır. Tezin İkinci bölümünde Bilgisayar Oyunları ve Bağımlılığınadeğinilecektir. Bu bölümün alt başlıklarında ise ilk olarak Bağımlılık kavramıaçıklanacaktır. Tezin Üçüncü Bölümünde yöntem olarak Nitel Araştırma yöntemlerindenolan Derinlemesine Görüşme kullanılacaktır. Bu yöntem ile birlikte daha önceden oyunbağımlılığı teşhisi konulmuş çocuklar ile görüşülecek ve onların oyun bağımlısı olmasüreçleri ile Youtube oyun kanallarının ilişkisi hakkında bilgi toplanacaktır.

ABSTRACTThe concept of new media, which has entered our lives with new communicationtechnologies, has played a major role in the development of global communication. Thisconcept has been seen as a threat to traditional media with the introduction of the internetinto our lives. The development of Web 2.0 technology and the beginning of aninteractive age in the Internet have changed the one-way flow that was generally used inthe early years of traditional media and the Internet, allowing users and manufacturers tocommunicate and interact with each other. This situation and technological developmentscaused the rapid introduction and spread of social media networks in the early 2000s. Byplaying a major role in the emergence and development of social media networks,Facebook has managed to reach millions of people. While the developments achievedgreat innovations and benefits in the field of communication, they also brought great riskswith them. Social networks with millions of people who come together voluntarily in thecapitalist world have turned into a marketing field for global companies. It was also inthis period that personal data was stored and sold to commercial companies, new conceptssuch as social media addiction and game addiction entered our lives, and every field ofculture was opened to the market and commodified with consumption incentives.In the first part of this study, the concept of new media will be explained and thetechnological developments that come with it and the processes of social media enteringour lives will be explained. In addition to that, by giving information about YouTube, theemergence of this social media network, the processes of change and the politicaleconomy will be discussed. Finally, it will be tried to explain whether the computer gamesin these channels have themes that can lead to negative behaviors and habits by theaudience with the title of Usage and Widespread of Computer Games on Youtube. In thesecond part of the thesis Computer Games and Addiction will be discussed. In thesubtitles of this section, the concept of addiction will be explained first.In the third part of the thesis, In-Depth Interview will be used as a method. Withthis method, children who have previously been diagnosed with game addiction will beinterviewed and information about their process of becoming addicted to games and therelationship of YouTube game channels will be collected.
Keywords: ADDİCTİON; Bağımlılık; BAĞIMLILIK YOUTUBE; Bilgisayar oyunları; Children; Computer games; Çocuklar; Dependency; GAME; OYUN; Video games; Video oyunları; Youtube