Statik germe şiddeti ve süresinin kas viskoelastik özellikleri ve propriosepsiyon üzerine akut etkileri - Hasırcı, Yusuf (My University, 2019)
Statik Germe Şiddeti ve Süresinin Kas Viskoelastik Özellikleri ve Propriosepsiyon Üzerine Akut EtkileriÖğrencinin Adı: Yusuf HASIRCIÖZETAmaç: Statik germe egzersizlerinin (SGE) farklı süre ve şiddetlerinin hamstring kasının viskoelastik özellikleri (KVÖ) ve diz propriosepsiyonu (DP) üzerine olan akut etkilerini karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Delta Hospital Hastanesi’nde değerlendirmeye alınan 18-45 yaş aralığındaki 216 sağlıklı yetişkin dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen katılımcılar randomize olarak 2 farklı germe süresine sahip (30 sn, 60 sn), 3 farklı germe şiddetinin olduğu (%50, %75, %100), 6 gruba ayrılmıştır. Katılımcıların dominant taraftaki hamstring kaslarına 3 tekrarlı SGE uygulanmıştır. Grupların germeden önce ve hemen sonra hamstring KVÖ ve DP değerlendirilmiştir.Bulgular: SGE’nin farklı süre ve şiddetlerinin biceps femoris ve semitendinosus kaslarının tonus ve sertlik değerlerini artırdığı (p<0,05), relaksasyon ve sünme değerlerini azalttığı (p<0,05) elastisite değerlerinde ise anlamlı bir farklılık oluşturmadığı (p>0,05) görüldü. Gruplararası karşılaştırmada ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). SGE sonrası 20° ve 45° DP’de anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Sonuçlar: SGE’nin farklı süre ve şiddetlerinin hamstring KVÖ açısından anlamlı değişiklikler oluşturduğu ancak bu değişikliklerin birbirlerine karşı anlamlı olmadığı görüldü. KVÖ ve DP’nin akut dönemde birbirleriyle ilişkili olmadığı görüldü. Viskoelastik özelliklerde meydana gelen grup içi değişikliklerin fasyal doku kaynaklı olduğunu düşünüyoruz.

Acute Effects of Static Stretching Intensity and Duration on Muscle Viscoelastic Properties and ProprioceptionStudent's Name: Yusuf HASIRCIABSTRACTObjective: To compare the acute effects of different duration and intensity of static stretching exercises (SSE) on the viscoelastic properties (VP) of the hamstring muscle and the knee proprioception (KP).Materials and Methods: The study included 216 healthy adults aged 18-45 years who were evaluated in Delta Hospital. Participants were randomly divided into 6 groups with 2 different stretching times (30 sec, 60 sec), 3 different intensity (50%, 75%, 100%). Hamstring muscles on the dominant side of the participants were performed to 3 times SSE. The VP of the hamstring muscles and KP were evaluated before and immediately after stretching.Results: It was seen that the different duration and intensity of the SSE increased the tonus and stiffness of biceps femoris ve semitendinosus muscles (p<0,05), decreased the relaxation and creep (p<0,05), and did not create a significant difference in the elasticity (p>0,05). There was no statistically significant difference between groups. Also there was no significant difference in 20° and 45° DP after SSE (p>0,05).Conclusions: SSE vary significantly in duration and intensity of the hamstring muscle in terms of VP, but these changes were not significant for each other. Muscle VP and KP values were not correlated with each other in the acute phase. We think that in group changes in VP are due to fascial tissue.
Keywords: healthy adults; proprioception; propriosepsiyon; sağlıklı yetişkinler Static stretching; sertlik; Statik germe; stiffness