Aşki Mustafa Divanı : edisyon kritek - Yapa, Melek Bıyık (My University, 2007)
“Aşkî Mustafa Dîvânı Edisyon Kritik” adını taşıyan bu Doktora teziyle on dokuzuncu yüzyıl şâirlerinden Aşkî Mustafa’nın “Behce-i Letâif ve Lehce-i Maârif” adlı külliyatının mevcut üç nüshası karşılaştırılarak divanının transkripsiyonlu metni hazırlanmış, nüsha farkları tespit edilmiş, eser bilimsel metodlar çerçevesinde incelenerek şâirin hayatına dair bilgiler ortaya konmuş, edebî kişiliği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Aşkî’nin yaşadığı dönem (yüzyıl) hakkında bilgi verilmiş; hayatı, eserleri ve edebi kişiliği incelenmiştir. İkinci bölümde Dîvân’ın transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Hazırlanan Doktora teziyle Aşkî Mustafa’nın kimliği ve divanı gün ışığına çıkarılarak, Türk Edebiyatı içerisindeki yeri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çalışmayla Türk Edebiyatında bir boşluğun doldurulması amaçlanmıştır.

In this PhD thesis, titled “Aşkî Mustafa Dîvânı Edisyon Kritik” the present three editions of “Behce-i Letâif ve Lehce-i Maârif” which is the complete work of Aşkî Mustafa who was a nineteenth century poet have been compared, the text of the Dîvân has been prepared with its transcription, editional differences have been detected, the text has been studied in scientific methods, the life of the poet has been mentioned, his literary personality has been tried to be evaluated. This thesis is formed on two parts: In the first part the age in which Aşkî Mustafa lived has been mentioned, his life, works, literary personality have been studied. In the second part transcriptional text of the Divan has been given. With the PhD thesis prepared the identity and Dîvân of Aşkî Mustafa have been enlightened and his place in Turkish Literature has been tried to be put down. With this study the aim has been to fill a gap in Turkish Literature.
Keywords: Divan Şiiri; Türk Edebiyatı